Privind viata (fragmente)

on

de G. Ibraileanu

Nu marturisi sentimentul nobil pentru care ai facut o actiune, caci nu vei fi crezut. Inventeaza unul mai putin nobil si da-l ca motiv al actiunii tale, pentru ca oamenii sa nu-ti atribuie unul rau de tot.

Nu spune nimic nobil despre tine, caci nimeni nu te va crede. Nu spune nimic rau despre tine, caci toti te vor crede.

De cite ori te vad sincer, am impresia ca, in razboiul tuturora contra tuturora, tu ti-ai lasat zalele acasa.

Inteligentii joaca roluri fata cu altii; prostii joaca roluri fata cu ei insisi si, daca sint prea prosti, reusesc sa se insele singuri.

La furie, mintea celui inteligent intra in ebulitie (= fierbere, agitatie, efervescenta), a prostului se sleieste.

Un prost nu spune lucruri inteligente, dar un inteligent spune multe prostii. O suta de mii de prosti nu fac un inteligent, dar o suta de mii de inteligenti fac un prost. In lume, prioritatea o are prostia.

Ambitia de a straluci este goana dupa sufragiile prostilor. Ambitia de a nu fi desconsiderat este frica de a nu te oglindi defavorabil in mintea celor inteligenti.

Omul, creind civilizatia, a facut tot ce a putut ca sa-si dezvolte inteligenta pe dezagregarea instinctelor. Si acuma nu-i ajunge toata inteligenta ca sa suplineasca ceea ce faceau instinctele fara nici o sfortare.

De-a lungul evolutiei, nu se observa cresterea nici unui alt organ al omului, afara de creier, conditia materiala a constintii. Ar fi interesant de stiut daca mai exista un alt animal care sa fi suferit in cursul vremii o asemenea nenorocire.

Daca generosul si obiectivul elefant, si nu isterica si libidinoasa maimuta, ar fi avut creierul mai dezvoltat, ce admirabil ar fi omul.

Invatatii au reconstituit cu imaginatia pitecantropul. Dar numai femeile au ocazia sa-l vada, in anumite momente.

In padurile primitive – ciomagul; in societate – sarcasmul. Expresia fizica a sentimentului, aceeasi: aratarea caninilor.

Sint oameni pentru care viata e insuportabila, iar acceptarea mortii imposibila.

Cind cineva persifleaza morala, toate probabilitatile sint ca e un om de treaba. Cind cineva predica necontenit morala, toate probabilitatile sint ca e un om plin de pacate.

Cind un amant incepe sa ia alure de sot, femeia se  simte nenorocita, oricit de ideal s-ar purta el, caci ia nu-si luase un amant pentru ca sa aiba doi soti.

Cind un barbat iubitor de confort moral isi paraseste femeia si iubeste pe alta, e foarte iritat ca-i mai lipseste o conditie ca sa fie complet fericit: aprobarea femeii parasite.

Sint barbati care nu pot cuceri o femeie, decit daca se prezinta singuri la concurs si nu o pot pastra decit daca nu se iveste un concurent. Asemenea barbati in realitate sint interimari, niciodata titulari.

Iti parasesti prietenii si alergi dupa sufletul, atit de deosebit de al tau, al unei femei, tocmai in momentul cind spui ca vrei un suflet care sa te inteleaga. Ipocritule, tu vrei sa imbogatesti registrele starii civile.

Nimic mai nivelator decit prezenta femeii iubite cu pasiune. De obicei, ea  da inteligenta prostului si timpeste pe cel inteligent.

Ranile amorului propriu sint din cele mai dureroase, dar de cele mai multe ori provoaca risul.

Gindeste-te ca si tu si acela care te insulta, intr-o zi sau alta aveti sa stati cu miinile pe piept si cu luminarile la cap.

Daca apucind pe un drum ti-ai rupt un picior, nu regreta ca n-ai apucat pe altul, caci nu sti daca nu ti le rupeai pe amindoua.

Inteligentii se impart in doua: buni si rai. Prostii se impart in una: rai.

In amor omul se multumeste cu un nimic, si nu se multumeste cu nimic.

Tot ce nu este etern este zadarnic. Nimic nu este etern.

joy

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s