Ce este INTELIGENŢA?

on

Vreau să ştiu care este adevărata definiţie a INTELIGENŢEI.

Nu pe cea din dicţionar! Nu se aplică mereu. Vreau să ştiu care cuvinte, legate între ele, conturează imaginea unei persoane cu adevărat inteligente. Cum trebuie să fie, cum trebuie să se comporte şi cum trebuie să acţioneze cineva pentru a fi considerat inteligent?

Pînă nu demult credeam că dacă o persoană are multă şcoală (făcută pe bune, nu la „licenţe pe bandă rulantă”), are  o educaţie bună şi vorbeşte frumos poate fi definit drept un om inteligent. Pentru că am întîlnit un astfel de om (aveam impresia că este un geniu!), însă, cunoscîndu-l în profunzime am constatat că, uneori, este un monument de prostie. Dar prostie crasă, de genul celei care te face să pierzi cam tot ce-ai cîştigat muncind ca un bou o viaţă întreagă. Şi astfel, mitul omului inteligent s-a dus naibii pentru mine.

Într-o perioadă în care promovăm tone de prostie ambalată „mişto” şi încercăm timid să mai vindem cîte o carte pe o tarabă plină de ţîţe şi funduri, nici nu ştiu dacă mai este un avantaj sa fi inteligent. Sau devine un avantaj doar dacă e folosită în scopuri negative? Şi atunci se mai poate numi inteligenţă? Pentru că, după umila mea părere, nu prea te mai poţi considera o persoană „smart” dacă rezultatul acţiunilor tale, făcute „cu cap”, au o finalitate negativă. De exemplu, bomba atomică a fost o chestie inventată de un om inteligent sau de un prost?

Joy

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.