„Oferta” germana, de noua ani
De noua ani incoace, studentii romani pot sa presteze munci necalificate in Germania, pe timpul vacantei de vara, datorita unui program oferit de guvernul din Berlin. Conditia principala este sa stii limba tarii-gazda, cel putin la nivel mediu. Sunt oferite locuri de munca in restaurante, la firme de curatenie sau in agricultura. (sursă: România liberă, 7 ian.)
Îmi aduc aminte de o ştire mai veche de la PRO TV citită in prime-time de „roboţelul” Esca. Era despre statul american care, cu deosebită mărinimie, oferea locuri de muncă prin parcuri de distracţie şi pe la restaurante tinerilor studenţi români. Tanti Esca, cu o vădită mîndrie în glas şi atitudine şi cu un zîmbet lăţit pe toată faţa, citea de pe prompter cum nişte studenţi eminenţi (şi înclin să cred că nu era regie, tinerii aia chiar erau copii cu rezultate bune la învăţătură) au fost ACCEPTAŢI de SUA să presteze muncă de salahori pe perioada vacanţelor. Plecarea nu se făcea oricum, studenţii erau nevoiţi să scoată din buzunar (-ul părinţilor) cam 1000 de dolari, bani cu care să-şi plătească o serie de taxe. Cei care erau la a doua experienţă de acest gen declarau că la întoarcere veniseră acasă cu cca. 2000-2500 de dolari, bani cîştigaţi după 2-3 luni de muncă (cam cît ţinea vacanţa de vară). Din aştia, logic, cam jumătate reprezenta datoria pe care o lăsaseră la plecare. Asta se întîmpla înainte de criză, cînd încă mai umblau cîinii cu covrigi în coadă!
Sinceră să fiu, habar nu am de ce m-am apucat să postez articolul asta pe blogul meu…
Poate pentru că mi-am adus aminte de vremea cînd eram studentă? Atunci am cunoscut prima persoană (tot studentă) care avusese o experienţă de acest gen în Spania, la căpşuni, şi care după trei luni de muncă „pe plantaţie” îşi băga banii cîştigaţi cu greu în tratamente medicale.
Poate pentru că în ultima vreme vorbesc aproape zilnic cu un prieten care a plecat în Germania cam de un an şi care acum, muncitor cu ora fiind, s-a îmbolnăvit pentru că a fost nevoit să descarce nişte marfă pentru mall-ul unde lucrează în condiţiile în care afară erau -15 grade Celsius? Nu vă grăbiţi să-l judecaţi, e licenţiat în drept!
Poate pentru că în drumul spre sala de sport aud aproape zinic poveşti cît se poate de reale despre viaţa unor tineri plecaţi să muncească în străinătate şi care abia reuşesc să trăiască decent, deşi muncesc în jur 18 ore pe zi? Poveşti spuse de un tînăr care a trăit cîţiva ani „experienţa italiană” şi care anul ăsta îşi ia licenţa în economie (sper, că altfel îi tăbăcesc curu’ 🙂 ).
Sau poate pentru că pur şi simplu m-am săturat de ţara asta, condusă de oameni de căcat care îşi promovează şi îşi protejează doar progeniturile şcolite prin crîşme şi localuri de fitze? Şi care consideră o formă de protecţie socială faptul că permite unor tineri inteligenţi să opteze pentru un job de servitor în ţările occidentale…
Hai, treziţi-vă din visare, e Băseasca mică, dar e doar de poză!
Joy
este vina lor , eu sunt la facultate la geografie si turism , si tot uram scoala aceasta , o consideram slaba , dar am vazut ca multi oameni de succes o au la CV , inclusiv cadre didactice de la scoala de afaceri de la babesh :)) , si eu am 2 colegi care au plecat in SUA hamali , cu work and travel , o porcarie ordinara de program , un jeg absolut , spala piscine in statele unite , nu au nici permis de conducere macar , facultatea e abandonata , vai de capu lor :)) , eu macar sunt in anul 2 si de anul acesta vreau sa ma inscriu la inca o scoala , macar aici in Romania lucrez pe vara ca agent comercial , ceva cat de cat mai decent .
ApreciazăApreciază
Mi-ar placea sa te aud peste citiva ani, pe tine si pe altii ca tine, ca spui ca ai ales Romania in detrimentul SUA pentru exact motivele insirate mai sus care pledeaza acum in favoarea plecarii. Asta e ceea ce ma deranjeaza, ca cei care se afla la inceput de viata matura nu au oportunitati in tara unde s-au nascut, si nu faptul ca tinerii muncesc. E normal sa munceasca, e chiar indicat… Nu stiu daca ma intelegi, eu sint mai idealista… Si ma doare cind vad ca un student roman e suficient de bun pentru straini, dar la el in tara nu da nimeni doi bani pe el. E pacat!
Iar munca difera de la tara la tara… si unele experiente nu sint chiar placute.
ApreciazăApreciază
sincer.. nu trebuie sa fii eminent pentru ca da… ei pun pret pe faptul ca stii 3 limbi.. avantajul la ei e ca ei isi permit sa te pregateasca in domeniu si de aceea e mai bine. la noi trebuie sa muncesti si sa stragi din greu pentru ce. iti zic sincer ca nici acolo nu e asa roz. ca sa ajungi undeva muncesti din greu si tragi. da ei iti dau o sansa mai repede decat la noi. eu nu as lasa romania si nu as pleca. am 21 de ani fac o facultate, si intre timp am si un job ok cu perspective de viitor mari. da sunt la inceput si trebuie sa muncesc. da lucrez 8-9 ore pe zim si dupa invat pentru facultate da nu e usor dar sunt la mine in tara, o tara frumoasa care nu e apreciate pentru frumusetile ei si e denigrata pentru anumite persoane.
ApreciazăApreciază
Experienta mea ca student care a muncit o vara in SUA (programul „Work & Travel”) a fost una nemaipomenita! Lasand la o parte faptul ca ai mei au facut credit la banca pentru ca sa ma trimita (era visul meu de o viata sa ajung in SUA), lasand la o parte faptul ca la intoarcere, mi-am platit datorita catre parinti… muncind si traind acolo, m-am schimbat. Vorbind la modul general: am vazut ca se poate, am vazut ca in America lumea te lasa sa visezi, nu-ti frange aripile. In Romania, toti iti spun sa fii realist, sa nu faci cutare lucru pentru ca nu ai sanse de reusita, pentru ca e imposibil, pentru ca nu e de nasul tau etc. In Romania te dispretuiesc pentru ca nu ai experienta in lucru si pentru ca ai fost un student eminent, in SUA te pretuiesc pentru ca stii sa vorbesti 3 limbi straine si ai cunostinte vaste din diferite domenii. In Romania, iti ucid visele si se poarta cu tine ca un nimic. Ce as alege? Fara doar si poate, SUA! Sper, ca intr-un viitor apropiat, sa reusesc sa plec din nou, macar pentru cativa ani.
ApreciazăApreciază