„Diva desculţă”! Superb…

… combinaţie de vioară, saxofon şi vocea Cesariei Evora… Absolut superb!!!

Cea căreia prietenii îi spun cu afecţiune Cize s-a născut la 27 august 1941, la Mindelo, orăşel comercial din Sao Vicente, una dintre insulele Capului Verde. Şi-a consumat primii ani de viaţă într-o „demnă mizerie”. Tatăl, violonist talentat dar lipsit de noroc, moare cand Cize avea şapte ani, astfel încît fetiţa ajunge la orfelinat. Aici Cesaria invata să cînte,  însă cel care îi dezvăluie tainele interpretării tradiţionalelor coladeras şi mornas va fi Eduardo, un marinar de care se îndrăgosteşte nebuneşte pe cînd avea 16 ani.

Capul Verde, colonie portugheză pe-atunci, vibra la unison în ritmul coladeras-urilor şi mornas-urilor, un soi de blues naţional, moştenire a secolelor în care strămoşii Cesariei Evora îşi consumaseră existenţa de sclavi. Insulele Capului Verde au reprezentat, secole de-a rîndul, o placă turnantă a comerţului cu sclavi, dar şi un loc exotic, demn de imaginile întalnite în https://i0.wp.com/media.realitatea.net/multimedia/image/200909/w298/image_125380146769078100_1.jpgfilme, cu recifuri şi sute de faleze abrupte, cu forme fantastice sculptate de vîntul uscat, încarcat de nisipul pe care-l poartă de colo-colo, cu plantaţii de trestie de zahar, munţi de banane şi nuci de cocos care aşteaptă doar să întinzi mîna după ele. Învaluită în veşnicul fum de ţigară al piano-barurilor, doar pentru cîţiva escudos, Cesaria cîntă despre toate acestea. Şi mai ales, despre „sodade”, spleen-ul insulelor.

În 1973 era o celebritate locală, dar sărăcia îi rămăsese prietenă fidelă. Măcinată de această „sodade”, la care se referă în cîntecele sale languroase, Cesaria Evora renunţă să mai cînte astfel încît, următorii zece ani din viaţa ei, nu înseamnă altceva decît un lung şir de iubiri ratate.

Întoarcerea în lumea muzicii,  în 1985, se datorează întîlnirii providenţiale cu Jose Da Silva, cel care va deveni mentorul şi producatorul ei. La Lisabona, sub îndrumarea lui, înregistrează un prim album, ajuns astăzi o adevarată raritate. Este, practic, începutul unei cariere muzicale de excepţie. Madonna, David Byrne şi Brandford Marsalis sînt entuziasmaţi de concertul susţinut de Cesaria la Bottom Line, iar Goran Bregovic o invită să înregistreze cintecul „Ausencia”, pentru coloana sonoră a filmului lui Emir Kusturica, „Underground”.

Provenind dintr-o familie extrem de săracă, interpreta a suferit mult timp din acest motiv, precum şi din cauza faptului că nu a ajuns niciodată să-şi găsească perechea în viaţă, avînd nu mai puţin de patru eşecuri în căsnicie. Aceste probleme personale, care în urmă cu peste zece ani nu interesau pe nimeni, i-au provocat, o lungă perioadă, căderi nervoase şi refugieri în alcool, pe care însă a reuşit să le depăşească. Acum, principalul ei viciu este fumatul în exces, de multe ori ea fumînd şi în timpul concertelor. https://i0.wp.com/wqww.mindradio.gr/photos/text/1230.jpgÎn ultimii ani, Cize a reuşit, pe plan financiar, cîştiguri frumoase, din care întreţine multe familii din Insula Capului Verde. “Pentru mine, declara ea, problema nu se pune decît din punct de vedere muzical. Cînd cînt la pian, partea mîinii stîngi este sută la sută din Capul Verde, în timp ce mîinii drepte îi permit să facă lucruri mult mai personale.

Pe 15 mai, începînd cu ora 20.00, ea va susţine un concert la Arenele Romane din Bucureşti.

Spectacolul face parte din turneul de promovare al celui mai recent album al artistei, „Nha Sentimento”.

Joy

14 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Pingback: Ruxy Rux's Blog
  2. CosTin ™ spune:

    Multumesc. :*

    Apreciază

  3. CosTin ™ spune:

    Buna,
    Am un site nou cica :-p crezi ca-mi poti face loc in blogroll-ul tau? :d Eu te-am adaugat la mine.
    Ms. :*
    Nume : Totul despre PC
    Link: http://pc-faravirusi.blogspot.com/

    Apreciază

    1. gabriellajoy spune:

      Te-am trecut si eu in blogroll. Mult succes cu noul site! 😉

      Apreciază

  4. suntirinuca spune:

    Are o voce superba….o ascult cand sunt la volan in trafic …

    Apreciază

  5. Machiaveliq spune:

    *Cesaria 😀

    Apreciază

  6. Machiaveliq spune:

    Cesarie e super tare! 😀

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.