Susţine şi tu CampaniaAţi avut vreodată ocazia să vedeţi cum arată sau cum se comportă o persoană dependentă de droguri?
Era cumva prieten cu tine? Poate era chiar copilul tău!!! Sau cineva la care ţineai… şi care acum nu mai e!
Sînt întrebări pe care unii nu şi le-au pus niciodată. Nepăsarea, fericirea de a nu fi cunoscut astfel de oameni sau poate doar teama de a nu conştientiza o problemă socială cu adevărat gravă sînt doar cîteva din motivele pentru care nu ne gîndim la un astfel de subiect.
Dar cum să ignori realitatea… mai ales cînd realitatea se derulează chiar sub ochii tăi?
DA, copii noştri ajung uneori consumatori de droguri. DA, prietenii noştri devin victime ale unui duşman periculos: MOARTEA ALBĂ!!!
Redacţia Optimal Media (www.optimalmedia.ro) şi Florin Chilian au iniţiat campania „Reînfiinţati Agenţia Naţională Antidrog!”
De ce? Pentru ca şi tu poţi fi în situaţia în care cineva drag ţie ajunge victima consumului de droguri!
„Campania noastră doreşte să conştientizeze conducerea MAI, Guverenul şi Parlamentul că nu mai este timp de pierdut. Orice zi de întîrziere poate aduce o nouă victimă. Este o iniţiativă civică a unor personalităţi care consideră că pasivitatea în lupta cu drogurile este o crimă. Nu avem legatură cu nicio formaţiune politică, nu dorim transformarea acestei probleme într-o dispută între partide.”
Dacă îţi pasă, dacă ţii la viaţa ta şi a copiiilor tăi, intră aici (http://petitiionline.ro/86/campanie-reinfiintati-agentia-nationala-antidrog) şi semnează.
SUSŢINEREA TA E IMPORTANTĂ PENTRU CEI PE CARE-I IUBEŞTI!
Joy
ar trebui ca noi blogosfera sa fim mai activ in adevaratul sens al cuvantului in multe chestii . sa facem o campanie la nivel national pe mai multe domenii dar care sa fie si ceva de genul ” citeste si da-l mai departe ” astfel incat sa acopera mai toate blogurile , pt ca fiecare avem targetul lui .
asta ar trebui sa fie daca nea-m unii cateva bloguri sa reusim sa avem cateva articole pe o tema comuna si posibilitatea de a copia unii de la altii anumite articole .
ApreciazăApreciază
de obicei, preiau pe blogul meu acele campanii in care se implica oameni pe care ii stiu si in care pot avea incredere, sau campanii cu care ma identific… internetul are si dezavantajul ca promoveaza tot felul de mesaje negative sau dubioase…
ApreciazăApreciază
Sunt interesata sa particip la cursuri cu tema ,,dependenta” lucrez oarecum in domeniu. La Brasov/Sibiu sunt orasele in care sunt interesata sa particip, cu multumiri !
ApreciazăApreciază
Daca cineva citeste comentariul tau, sper sa-ti ofere informatii unde au loc astfel de cursuri. Eu, persoanl, nu stiu. 😦 Bine ai venit pe Joy! 😉
ApreciazăApreciază
Ma refer la modul negativ. Cu ce te-ar afecta pe tine daca as consuma lsd sau ciuperci magice la mine acasa? Sau pe oricine altcineva as a matter of fact..
ApreciazăApreciază
Crezi ca familia ta n-ar fi afectata?
ApreciazăApreciază
Gabriela, raspuns la intrebarea asta presupune 2 scenarii [pur fictive]:
1. Andrei sta impreuna cu familia.
Intra mama/tata/parintele/matusa/etc. lui [care membru din „familie” vrei tu] in camera si observa ca Andrei este intr-o stare alterata.
In cazul [cel mai probabil] in care mama lui nu a consumat substantele sus-numite [LSD sau ciuperci Psilocybe], sau orice Psihedelic, si Andrei nu-si poate ascunde sau masca tripul [starea], mama lui probabil va trage o sperietura nasoala pentru ca nu va intelege ce se intampla cu el, posibil va suna la ambulanta, lucru ce-l va speria nasol pe Andrei, deoarece se stie ca la noi consum de droguri -> spital -> politie -> declaratii si urmariri [adica mare kko].
2. In cazul in care Andrei sta singur si este un utilizator initiat intr-ale psihedelicelor, probabil nu se va intampla nimic in afara de o calatorie introspectiva placuta 🙂
Asadar, la intrebarea ta se poate raspunde in 2 feluri:
Da, ii poate afecta familia, in sensul ca orice om normal a carui experienta cu drogurile se reduce la cafea, tutun si alcool va considera ciudat [asta in cel mai bun caz], daca nu va condamna actiunile si starea lui din necunostiinta de cauza [sunt de parere ca la majoritatea frica de necunoscut e una din cele mai mari frici.]. In schimb, daca familia sa este una deschisa la minte, va intelege ca Pishedelicele:
– NU creeaza dependenta [nici fizica, nici psihica].
– [consumate moderat – cateva doze pe an] NU au efecte negative fizice pe termen lung si pot avea efecte psihice benefice pe termen lung [link: http://www.youtube.com/watch?v=u7yKpvBQhTw – reportaj CNN despre un studiu cu ciupercile „magice”]
– [LSD-ul, probabil si alte psihdedelice asemanatoare] se claseaza chiar mai jos decat Cannabisul si cu mult sub Heroina, Cocaina, Alcool sau Tutun in ceea ce priveste evaluarea raului social, fizic si psihic provocat [ http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/markeaston/2008/09/what_is_the_point_of.html , in josul paginii – graficul „colorat”].
Cea mai mare problema ar fi ca, avand in vedere ilegalitatea sus-numitelor substante, controlul calitatii lor este imposibil, cel putin la noi. Din cate stiu, spre deosebire de alte tari europene, nu exista laboratoare specializate in testarea substantelor psihoactive fara riscul implicarii politiei in cazul in care substantele se afla in lista celor „controlate” [de fapt interzise, controlate doar de mafie daca vreti] la nivel national. Asta rezulta in supradozaje, substante alterate, taiate, murdare, pana la urma esti in imposibilitatea de a stii cu siguranta ce iei, desi la LSD si ciuperci acest fenomen se intampla foarte foarte rar [spre norocul celor ce decid oricum sa le consume, pana la urma].
As recomanda aici o sumedenie de articole si referinte [din pacate majoritatea in engleza], dar in primul si in primul rand o minte mai deschisa. Asta pentru ca alcoolismul, dependenta de nicotina [nicotinismul?] si de cafea sunt mari probleme in ziua de azi, desi ele sunt mult mai nocive decat multe droguri ilegale.
Tot ce stiu e ca daca as avea un copil, as prefera sa consume lunar LSD sau ciuperci decat zilnic tutun si tigari si saptamanal alcool. Dar asta e doar opinia mea 🙂
DISCLAIMER: Nu promovez si nici nu condamn consumul de droguri. Acesta a insotit omenirea de la inceputurile ei si probabil o va insoti pana la sfarsiturile ei; Tot ce promovez e incercarea de minimalizare a riscurilor [prin INFORMARE NON-PARTINITOARE] ce insotesc consumul de substante psihoactive de catre cei ce oricum au de gand sa faca acest lucru.
ApreciazăApreciază
„…atata timp ce nu ii afectezi pe cei din jur intr-un mod negativ.” Vorbim de consumatorii de droguri, indiferent la ce tip de droguri facem referire. Crezi ca nu afecteaza decit viata lor? Mai gindeste-te! Perfect de acord cu informarea si cu educatia in aceasta directie. Bine ai venit pe Joy!
ApreciazăApreciază
Un mare cacat asta e ANA.
„De ce? Pentru ca şi tu poţi fi în situaţia în care cineva drag ţie ajunge victima consumului de droguri!”
Si cum il ajuti? Reabilitare intre 4 pereti? E libertatea ta sa faci ce vrei care ti-e garantata prin constitutie, atata timp ce nu ii afectezi pe cei din jur intr-un mod negativ.
ARTICOLUL 26 – Viata intima, familiala si privata
(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.
(2) Persoana fizica are dreptul sa dispuna de ea insasi, daca nu incalca drepturile si libertatile altora, ordinea publica sau bunele moravuri.
Legile anti-drog se bat cap in cap cu constitutia Romaniei, ultima ordonanta de urgenta din 2010 prin care s-au interzis etnobotanicele este una neconstitutionala si nejustificata.
In rest cam tot ce a zis acelasiEu
Prohibitia nu e calea, regularea, taxarea, impozitarea si informarea!
ApreciazăApreciază
MENTIUNE: Tin sa-mi cer scuze pentru greselile strecurate in text:
[…]
Cum puteti ramane ignoranti vis-a-vis de faptul ca fumatul SI bolile cauzate de tutun
[…]
2. Sa reduca raul provocat DE consumatori;
[…]
4. Sa REDUCA [nu produca] productia si traficul de droguri.
[…]
Numarul mortilor legate legate de consumul de droguri in Olanda, RAPORTAT [nu raportate] la intreaga populatie, este mai SCAZUT [nu joasa] decat in tarile membre UE.
[…]
ApreciazăApreciază
Foarte bine documentat si pertinent comentariul tau. Si eu sint de parere ca educatia si informarea corecta si permanenta reprezinta solutiile, nu interzicerea!!! Bine ai venit pe Joy.
ApreciazăApreciază
Cat timp alcoolul si tutunul raman legale, nu se va scapa niciodata de consumul de droguri [legale], sa nu mai vorbim de cele ilegale…
In continuare oftez cu gandul ca inca mai exista oameni ce cred ca omenirea va „scapa” vreodata de „droguri”; substante care sa-ti schimbe starea fizica sau psihica vor fi folosite cu si fara responsabilitate, abuzate, testate si supra-folosite, ingorate, respinse si cercetate mereu, indiferent de [i]legalitatea lor, fie ele acid acetylsalicylic [aspirina], cofeina [cafea], dextrometorfanul [tussin], analgezice [gen fastum gel, bengay sau pastile anti-durere], MDMA [ecstasy], diazepamul [valium], ethanolul [bauturi alcoolice], nicotina [tigari] sau cocaina – am dat cateva exemple mai diverse, puse in ordine ascendenta din punct de vedere al raului ce il provoaca. [sursa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/20drugs.gif ].
In opinia mea, trebuie sa fii extrem de ignorant sa crezi in extirparea lor, cu atat mai mult cu cat consumul la noi in tara a drogurilor per total a crescut.
LA CE A DUS ILEGALIZAREA DROGURILOR? La mutarea pietei lor ca si niste potentiale bunuri taxabile, regulabile IN MANA MAFIOTILOR. Credeti ca lor le pasa cui vand droguri [minori, majori, batrani]? Credeti ca lor le pasa de puritatea lor? Credeti ca lor le pasa daca consumatorii mor datorita supradozelor sau aditivilor din pretinsele substante pe care le vand?
Apropo de puritate si regulare: Cum puteti sa ignorati faptul ca daca iei cate aspirine te taie capul, poti sa ajungi la reanimare? Si totusi, daca folosesti doza corespunzatoare, poti combate simptomele racelii si sa te scapi de durere musculara? Cum puteti sa ignorati faptul ca daca bei fara masura poti ajunge la stirile de la ora 5 sau, mai rau, in coma alcoolica, din nou la reanimare? Si totusi, daca bei doar 1-2 pahare de vin pe zi, acest fapt poate avea beneficii cardiovasculare, si scaderea colesterolului? [sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_and_health#Cardiovascular_system ] Cum puteti ramane ignoranti vis-a-vis de faptul ca fumatul bolile cauzate de tutun [sursa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Smokingheltheffect.gif ] sunt citate ca fiind printre primele boli si simptome ce duc la moarte, PREVENIBILE, din tarile industrializate?? Si totusi, industria tutunului e mai in floare decat niciodata. Si-un mic apropo vis-a-vis de asta: cum puteti explica faptul ca in Olanda, in cunoscutele „cofee shop”-uri [locurile unde poti merge sa consumi cannabis – marijuana, pt necunoscatori – s-a interzis fumatul de tutun? [sursa: http://www.antena3.ro/stiri/bizar/tutunul-interzis-in-olanda-cafenelele-nu-mai-pot-vinde-clientilor-decat-tigarete-din-canabis-pur_51227.html ]
Oare cat timp va mai trece pana sa ne dam seama ca acest „razboi” impotriva drogurilor este unul pierdut, ba chiar unul foarte costisitor???
Nu cred ca mai e nevoie sa reiau ce a scris tx mai sus in legatura cu catastrofa numita „Ilegalizarea Alcoolului” din anii ’20 in Statele Unite.
In Olanda, legea privind drogurile are 4 obiective mari:
1. Sa previna si sa trateze si sa reabiliteze consumatorii de droguri;
2. Sa reduca raul provocat consumatori;
3. Sa reduca pagubele provocate de consumatori (deranjarea ordinii si linistii publice si a sigurantei in cartier);
4. Sa produca productia si traficul de droguri.
Astfel, s-au evaluat o serie de droguri si clasificat ca fiind „droguri usoare”, „droguri de risc mediu” si „droguri grele”.
In urma acestei evaluari, Cannabisul [Marijuana], DMT-ul, LSD-ul, Mescalina si Psilocibina [Ciuperci „magice”] au fost considerate DROGURI USOARE.
DROGURI de risc MEDIU: cofeina [CAFEAUA!!], ketamina, MDMA-ul [„ecstasy”]
DROGURI GRELE: ALCOOLUL, cocaina, metamfetamina, heroina si NICOTINA [TUTUNUL, TIGARILE!!].
sursa: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/Hard_and_soft_drugs.svg/800px-Hard_and_soft_drugs.svg.png
Aceste investigatii au dus la decriminalizarea [atentie: NU LEGALIZAREA] consumului de cannabis intr-un mediu intim. Astfel sau creat „coffee shop”-urile. Aproximativ echivalentul unor baruri si servirea aferenta de alcool la noi.
Rezultatele? In Olanda, 9.7% dintre adultii tineri (15–24 ani) consuma droguri usoare, cifra comparativa cu Italia (10.9%) si Germania (9.9%) si mai joasa decat in Regatul Unit – Marea Britanie (15.8%) si Spania (16.4%) [unde legea INTERZICE CONSUMUL DROGURILOR USOARE], nivele mai scazute inregistrandu-se insa in Suedia (3%), Finlanda sau Grecia. Raspandirea drogurilor altele decat cannabis printre adultii tineri (15-24) a fost de 4% in 2004, putin peste (3%) 15 tari comparate din UE.
Cu toate acestea, putini devin consumatori cu probleme (0.3%), cu mult sub media (0.52%) acestor tari cu care s-a facut comparatia.
Numarul mortilor legate legate de consumul de droguri in Olanda, raportate la intreaga populatie, este mai joasa decat in tarile membre UE. Guvernul olandez este capabil sa ajute 90% dintre dependentii care cauta ajutor prin programele sale de detoxifiere. Tratamentul si cererea sunt in crestere. [sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_the_netherlands#Results_of_the_drug_policy ]
Comparativ, stiti cate centre SPECIALIZATE in detoxifiere exista la noi? 0. Toti consumatorii evaluati ca fiind dependenti sunt trimisi in sanatorii alaturi de cei cu boli mentale. Cam care sunt sansele recuperarii toxicomanilor, care au cu adevarat nevoie de ajutor, intr-un astfel de mediu?…
Sa luam alt exemplu: Portugalia.
In legea portugheza, nu exista penalitati criminale pentru cei ce folosesc drogurile. De ce? Deoarece cei ce le abuzeaza sunt reabilitati prin masuri administrative si terapeutice.
In 2001, Portugalia a fost prima tara care SA ANULEZE TOATE PEDEPSELE CRIMINALE pentru posesia personala de droguri. In aditie, consumatorii de droguri au fost tintele terapiei mai degraba decat acuzarii criminale.
REZULTATUL: Un studiu condus de Glenn Greenwald (comisionat de Institutul libertarian Cato) a ajuns la concluzia ca la 5 ani dupa ce a inceput decriminalizarea, folosirea drogurilor ilegale de catre tineri [13-19 ani] a scazut, rata infectiilor cu HIV printre utilizatorii de substante a picat, mortile legate de heroina si droguri similare au fost injumatatite, iar numarul de oameni care au cautat tratament pentru dependenta de droguri s-a dublat, in timp ce folosirea de substante in tarile membre UE e in continua crestere, incluzand tarile cu o politica dura in legatura cu acest subiect.
De la reforma Portugaliei din 2001, rata supradozelor si a infectiilor HIV a scazut considerabil.
[sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_Portugal ]
Aceste fapte de mai sus [FAPTE, NU INVENTII] ne fac sa ne punem intrebari.
Cum putem avea pretentia sa scapam de maleficele DROGURI, atata timp cat nu exista o reglementare clara, un control al calitatii si educare reala in privinta acestui fenomen??
Cati bani vor mai face mafiotii mana-n mana cu sistemul asta corupt, de pe spinarea dependentilor, a copiilor curiosi si dezinformati, care nu stiu in ce se baga??
Cate celule se vor mai umple in inchisori cu „criminali periculosi”, simpli posesori neviolenti de 2-3g de hashish [extract de cannabis] sau MDMA [ecstasy]??
Cand ne vom trezi si ne vom da seama ca folosirea de substante este o chestie de liber arbitru, o problema de educare si sanatate, nu una de criminalitate??
Oare cati dintre voi vor sa abordeze o metoda mai inteligenta in privinta drogurilor??
Ilegalizam substante de zeci de ani incoace… Uitati-va pe strazi si la stiri. Credeti ca am progresat cu ceva???
DISCLAIMER: Nu promovez folosirea de droguri dar nici nu o condam. Consider ca fiecare ar trebui sa se auto-educe, cat mai independent, in legatura cu acest subiect, deoarece jumatatile de adevar sau prezentarea doar a partilor negative poate duce la crearea de intrebari si dubii in mintile celor curiosi sa incerce substante si in ultima faza la respingerea datelor oferite de guverne prin institutiile sale [vezi ANA], fara sa se informeze real, obiectiv, din surse stiintifice [NU din propagarea unor MITURI] in legatura cu ce urmeaza sa consume.
ApreciazăApreciază
Dispeceratul, v-a adaugat de asemenea…
ApreciazăApreciază
V-am adaugat cu ambele bloguri! Toate bune!
ApreciazăApreciază
Datorita faptului ca alcoolul si tutunul sunt printre cele mai periculoase droguri (mult mai periculoase decat cannabisul sau alte droguri), sustin infiintarea agentiei nationale antidrog cu precizarea ca proritatea acestei agentii sa fie ajutarea dependentilor de alcool si tutun ca sa renunte la acestea. Tutunul, datorita riscurilor de acesta combinat cu faptul ca multi oameni il consuma, este drogul responsabil pentru mai mult de 80% din moartea cauzata de droguri. La fel, si alcoolul este raspunzator pentru o multime de tulburari psihice, de comportament, efecte sociale negative, sevraj (alcoolul este unul dintre putinele droguri la care sevrajul poate fi fatal), si orice alt lucru care ne putem astepta din partea unui „drog tare” sau „drog greu”.
Pentru o mai buna informare despre droguri, recomand accesarea acestei pagini: http://faculty.washington.edu/chudler/wdrug.html si citirea studiului stiintific „Development of a rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse” (usor de gasit pe google).
Pentru orice persoana care lupta impotriva drogurilor recomand citirea si acestui site:
http://drugwarfacts.org/
Totusi se poate observa ca nici interzicerea nu este o solutie buna in orice situatie: de exemplu interzicerea alcoolului din anii ’20 (Alcohol prohibition) a provocat lucruri negative mult mai mari decat insusi alcoolul (sa ne amintim de Al Capone, de exemplu). Lucrul acesta, se repeta, din pacate si cu alte droguri, unde interzicerea a provocat distrugeri mult mai mari decat insusi drogul in sine. De aceea trebuie pus accentul pe o informare corecta (si evitat gandirea „alb-negru”) si pe separarea dintre drogurile cu grad mare de risc de cele cu grad mic de risc.
Apropo… si cafeaua este un drog, datorita continului de substanta psihotropa numita „cofeina”, si care este cel mai consumat drog. Bineinteles, riscurile cofeinei sunt mult inferioare altor droguri si de aceea este un „drog slab” sau „drog usor”.
ApreciazăApreciază
Sint perfect de acord cu tine! Si eu mi-as dori sa existe o informare mai activa vizavi de aceste probleme, mai ales in ceea ce priveste consecintele consumului de alcool, cel mai periculos si mai usor de achizitonat drog din punctul meu de vedere. Promit ca voi da mai departe comentariul tau si bine ai venit pe Joy! 🙂
ApreciazăApreciază
SINT PERFECT DE ACORD CU REINFIINTAREA NATIONALA ANTIDROG !!
INFINTATI CHIAR MAI MULTE SISTEME DE LUPTA ANTIDROG ,TINARA GENERATIE ESTE INTRUN REAL PERICOL ,PROPUN CHIAR CURSURI DE CONDUITA ANTIDROG,DE CONTRACARARE A AFECTELOR .PERSOANELE AFECTATE DE DROG CCUM POT FI ADUSE,READUSE PE DRUMUL CEL BUN ,TRAESC UN CAZ PE VIU AM 43 ANI NU SINT IN TEMA CU CONSUMUL DE ATUPEFIANTE ,SI RECENT AM DAT PESTE O COPILA DE 20 ANI DEPENDENTA .SOLICIT AJUTOR ,,ACEST COPIL PROVINE DINTRO FAMILIE DEZBINATA ,SI AM FOST SFATUIT DE PROPRIA MAMA DE 39 ANI SAI ARUNC COPILUL IN STRADA,,, IN STRADA! CA STIE SI NU ARE CE SAI FACA,!!!,MENTIONEZ CA INCERC SA VORBESC CU FATA ,ESTE CONSTIENTA PINA LA UN PUNCT CIND NU STIU CE SAI MAI ZIC .SINT DEPASIT LA FEL SI PARINTII EI …FOSTUL EI AMOREZ DECEDAT RECENT DIN MOTIVE USOR DE INTELES,CREDETIMA CE AUD MA DOBOARA !,UN COPIL LA 20 ANI ,CHIAR NU MERITA O VIATA? MERITA INSULINA ,PROSTITUTIE SI DROGURI CE VIATA ESTE ASTA ?,SOLICIT AJUTOR !
ApreciazăApreciază
O sa transmit mesajul tau mai departe, celor care au avut initiativa acestei actiuni de propunere a reinfiintatrii Agentiei Nationale Antidrog. Din nefericire, multi tineri se afla in aceeasi situatie, cunosc si eu cazuri destule, multe terminate prost. Imi pare rau ca treci prin asa ceva, sper ca povestea ta sa aiba un final fercit. Bine ai venit pe Joy!
ApreciazăApreciază