Merkel şi Sarkozy fac jocurile în UE

Merkel şi Sarkozy fac jocurile în UE.  Cei doi vor rediscutarea Tratatului de la Lisabona şi au convenit asupra facilitării noului sistem al amenzilor aplicate ţărilor care încalcă regulile bugetare ale zonei euro. O trădare, consideră oficialii Comisiei Europene, după cum comentează „The Guardian”.

Franţa şi Germania s-au pus de acord în legătură cu rediscutarea Tratatului de la Lisabona, cvasi-constituţia UE, pentru a forţa ţările care traversează o criză similară cu cea suferită de Grecia să se declare insolvabile şi să renunţe la dreptul de vot în Consiliile UE.

La adunarea care a avut loc la Deauville, Sarkozy a cedat presiunii germane şi a acceptat redeschiderea tratatului în schimbul sprijinului pentru automatizarea aplicării de sancţiuni ţărilor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare.

Acord franco-german pentru sancţiuni automate

Proiectul de lege propus luna trecută de Olli Rehn, comisar pentru afaceri monetare, prevede că ţările vor trebui să plătească amenzi în valoare de 0,2% din PIB pentru ignorarea pactului de stabilitate şi creştere care limitează deficitul bugetar la 3% din PIB şi nivelul datoriei naţionale la 60%. Penalităţile decise de Comisie se vor percepe aproape automat şi nu vor putea fi oprite ulterior prin votul majorităţii guvernelor UE.

Germania, partizana disciplinei financiare în UE, a fost cea mai puternică susţinătoare a aplicării amenzilor automate şi a Comisiei, dar a cedat Franţei.

Sarkozy se afla în opoziţie, susţinând prioritatea factorului politic şi a guvernelor alese asupra bugetelor naţionale, fiind bine cunoscut pentru promovarea intereselor naţionale înaintea celor europene. Acordul franco-german prevede că sancţiunile vor fi aplicate „automat„, dar precizează clar că orice decizie de aplicare a unei amenzi va fi luată de miniştrii europeni de finanţe şi nu de Comisie, crescând în acest fel riscul apariţiei unor dezacorduri politice.

Oficialii Comisiei Europene consideră că un aranjament franco-german nu ar face decât să slăbească modul de funcţionare al euro şi să vulnerabilizeze acordurile politice.

Sursă: Puterea

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s