Modelul „Banca săracilor”, aplicat şi în România

https://gabriellajoy.files.wordpress.com/2010/10/yunus-nobel.jpg?w=220Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a lansat ieri la Bucureşti un proiect de finanţare a micilor afaceri cu profil social. Antreprenorii autohtoni au la dispoziţie trei milioane de euro pentru credite cu dobândă zero cu scopul de a înfiinţa întreprinderi sociale.

Înfiinţarea Grameen Bank („Banca săracilor”) în Bangladesh i-a adus lui Muhammad Yunus Premiul Nobel pentru Pace în 2006. Ideea sa a fost să ofere sprijin şi finanţare persoanelor sărace, care nu aveau acces la credite de la instituţiile bancare. Acum, Yunus a venit şi în România, unde are un scop precis: rezolvarea problemelor sociale. Soluţia sa presupune finanţarea fără dobândă a micilor antreprenori, cu condiţia ca proiectul de afaceri al acestora să fie îndreptat către ridicarea nivelului de trai al comunităţii. „Nu suntem maşini de făcut bani, suntem fiinţe umane. Nu vrem să obţinem profit, ci să rezolvăm o problemă. Aceasta este un alt tip de afacere, unde nu faci numai bani, ci schimbi şi vieţi. Fericirea nu se măsoară mereu în bani, ci şi în schimbarea vieţii oamenilor”, a spus Yunus ieri, la Bucureşti.

Practic, finanţarea constă într-un împrumut fără dobândă pe care antreprenorii îl pot obţine dacă elaborează un proiect de afacere socială, al cărei scop principal trebuie să fie soluţionarea problemelor la nivel de comunitate, nu maximizarea profiturilor. Partenerul Erste Group în România, cel care va acorda banii, este Banca Comercială Română (BCR). „România alocă fonduri cu mult sub media Uniunii Europene pentru soluţionarea problemelor sociale”, a declarat Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR. „Ca pondere în Produsul Intern Brut, sumele acordate de România în acest sens sunt cele mai mici din Uniunea Europeană”, a precizat acesta.

Plafonul maxim de creditare este de 500.000 de euro per proiect, pe o perioadă de până la şapte ani, bani pe care antreprenorul îi poate obţine dacă demonstrează că are un proiect viabil atât din punct de vedere comercial, cât şi social. Una dintre principalele probleme spre care este îndreptat proiectul este crearea de locuri de muncă, aceasta fiind şi una dintre condiţiile finanţatorului pentru acordarea împrumutului. Profitul obţinut trebuie reinvestit tot pentru soluţionarea respectivei probleme.

Avantaje pentru antreprenori

– De regulă, dobânzile aplicate de băncile comerciale din România creditelor pentru înfiinţarea întreprinderilor mici şi mijlocii pornesc, în medie, de la 15%. În cadrul programului de antreprenoriat social, dobânda aplicată pentru creditele acordate este zero.

– În general, creditorii cer garanţii pentru acordarea unui astfel de împrumut sau vor ca împrumutatul să dispună deja de o parte din bani. Proiectul patronat de Yunus prevede că antreprenorul nu trebuie să aibă deja o parte din bani, iar garanţiile se cer numai pentru sumele mari şi pentru acordarea perioadei de graţie.

Sursă: Adevărul (O idee de Nobel vine în România: modelul „Băncii săracilor” va fi aplicat şi la noi)

Joy

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s