1989 vs. 2010. Trecut versus prezent!

https://i2.wp.com/www.horoscoptv.ro/blog/wp-content/uploads/desteapta-te-romane.jpgMotto: E nostim să adormi o naţiune şi să-i pui imnul „Deşteaptă-te Române”!

Din categoria „mailuri primite”, va invit să descoperim împreună asemănări şi deosebiri între perioada de dinainte de Ceauşescu şi cea de după. Lectură plăcută!

Capitolul 1. Asemănări

1.1. Avem aceleasi hidrocentrale construite pana in 1989, cu precizarea ca pe unele, cat de curand le vom face cadou.
1.2. Avem aceleasi termocentrale construite pana in 1989 si aceleasi retele de transport electric.
1.3. Avem aceiasi centrala atomica.
1.3. Avem aceleasi sosele si autostrazi in proportie de 99%.
1.4. Avem aceleasi spitale construite pana in 1989.
1.5. Avem aceleasi camine, complexe, studentesti si aceleasi facultati de stat.
1.6. Stam si acum la cozi. Sinistru e ca acum stam la ”coada” la banca, la ”coada” sa platim impozitul sau gazul, la ”coada” sa prindem mai stiu eu ce promotie sau la ”coada” sa depunem cererea de somaj…
1.7. La fel ca pana-n 1989, ”vedem” hotul dar inchidem ochii.
1.8. La fel ca pana-n 1989, ne uitam la TV si nu avem ce sa vedem.
1.9. La fel ca pana-n 1989 ne mintim spunandu-ne ca: ”presedintele singur nu are ce sa faca” .
1.10. La fel ca pana-n 1989 ne plangem ca-i greu dar noi o ducem bine.
1.11. La fel ca pana-n 1989 ne amenintam copiii sa invete bine, spunandu-le ca “fara carte nu au parte”.
http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/450_500/082008/85aca996a663773a46d2a8ee6a8dccf11.12. La fel ca pana-n 1989 cei fara carte sau cu studii cumparate sunt numiti politic in functii de conducere.
1.13. La fel ca pana-n 1989 locurile la facultatiile de stat sunt foarte putine.
1.14. La fel ca pana-n 1989 incercam sa ne platim datoriile.
1.15. Avem acelasi metrou ca si in 1989.
1.16. Avem aceleasi linii de tramvai si troilebuz.
1.17. Avem aceleasi parcuri dar distruse, aceleasi zone de agrement, dar ruinate, aceleasi baze de tratament, dar instrainate sau lasate in paragina, aceleasi lacuri termale si bai populare, dar acum cu taxe mult mai mari.
1.18. Avem aceleasi mine,dar inchise, aceleasi sonde petroliere, dar cesionate pe 2 lei, aceleasi gradinite si camine!
1.19. Avem aceleasi statiuni turistice, dar fie lasate de izbeliste, fie date cadou…
1.20. Avem aceleasi bogatii naturale, inepuizabile (aur, neferoase, marmura, minereuri feroase, uraniu,  gaz, hidrogen sulfurat…).
1.21. Avem aceleasi fantani, dar secate, aceleasi izvoare de apa minerala…
1.22. Avem aceleasi centre de cercetare, dar fara cercetatori.
1.23. Si acum, ca si pana-n 1989, ne multumim sa spunem bancuri despre politicieni.
1.24. Si acum, ca si pana-n 1989, ne lasam condusi precum o vita la abator.

Capitolul 2. Deosebiri
2.1. Hidrocentralele ce le avem sunt amortizate contabil. Costul de productie este acum de 10 ori mai mic, iar cel pe care-l platim de 10 ori mai mare…?!
2.2. Termocentralele pe care le avem sunt si ele in aceasi situatie ca a hidrocentralelor, in schimb aici ne confruntam cu alt aspect, si anume cu cel al aprovizionarii cu carbune de import… daca ar fi fost posibil, cu siguranta, politicienii nostri ar fi importat si apa pentru varianta hidro. Amortizarea termocentralor duce la costuri foarte mici de productie, in schimb comisioanele de la import au “grija” sa regleze pretul. Aceleasi comisioane vin a corecta pretul si in varianta hidro, comisioane de milioane de euro primite pentru “revizii tehnice uzuale la preturi de milioane”!
https://i2.wp.com/i.ytimg.com/vi/9iQG-kWn3t8/0.jpg2.3. Incredibil, importam apa grea de la o firma din paradisul fiscal care o cumpara (importa) din… ROMANIA! Transportul e foarte rapid, el facandu-se pe hartie! Teoria ca energia electrica este aproape gratuita nu e valabila si pentru Romania.
2.4. Soselele si autostrazile sunt aceleasi, dar cu un trafic de 10 ori mai mare.
2.5. In spitale acum trebuie sa vii cu siringa ta si cu medicamentele tale.
2.6. Statul la coada e privit ca ceva normal. Am stat 2 ore la BCR Serban Voda, le-am facut sesizare si un pic de “circ”, i-am intrebat daca-si dau seama ca ceea ce fac e furt, furt de timp si normal ar fi sa ma pontez si sa fiu platit de banca… Angajatii radeau, iar “pinguinii” de la coada ma priveau ca pe un ciudat.
2.7. Daca ceri restul la taxi, spun ca nu au schimbat, daca vrei restul de la Mega Image trebuie sa te lupti sa-l culegi de pe sticla… daca lasi ciubuc prea putin, ti se bate obrazul…
2.8. Pana-n 1989 eram mintiti 2 ore/zi, la televizor! Acum suntem mintiti 24 de ore /zi…
2.9. Pana-n 1989, presedintele era laudat de patriarhul Romaniei, acum presedintele pupa mana patriarhului. Homosexualitatea e prezenta la cele mai inalte nivele… a pupa mana cuiva este o optiune sexuala!
2.10 In ziua de azi poti face o facultate si numai cu bani. Examenele de semestru sunt teste grila, iar subiectele sunt postate pe net cu 2 saptamani inainte!!!
2.11. Exploatarea resurselor naturale se face de catre privati, care dau statului Roman intre 3-12% din valoare ! Protectia sociala are un alt sens … a-l aduce pe om la nivelul de inteligenta si sau cunoastere/percepere al ierbivorelor e factor de echilibru si liniste sociala. Eliminarea fizica a pensionarilor si celor asistati social e plus valoare si trebuie facuta intr-un cadru legal!
2.12. Astazi se fac consolidari la tronsoane de cai de tramvai unde nu e cazul doar pentru a incasa “comisionul”. Toata clasa politica asteapta cutremurul ca pe Dumnezeu.
2.13. Pana-n 1989, fiecare cetatean mergea in concediu, o data la mare si o data la munte. Azi doar 5% mai isi permit!
2.14. Pana-n 1989, banii obtinuti din exploatarea resurselor naturale erau directionati catre protectia sociala, astazi sunt directionati catre protectia MAFIEI!
2.15. Apa plata e la fel de scumpa ca berea!?
2.16. Cumparam Cola la acelasi pret cu laptele, daca nu mai scump. In loc sa ne hranim copiii, ii otavim cu mana noastra!
2.17. Parizerul e facut din celuloza alimentara si prafuri extrem de toxice. Toate preparatele contin aditivi toxici ce permit absortia apei. Am ajuns sa cumparam apa la pret de sunca presata. Am ajuns sa ne cumparam propia moarte in rate!
2.18. Banii ce ni se fura zi de zi se intorc inapoi sub forma de imprumut. Cine are interes sa se opreasca jaful atata timp cat acesta genereaza dobanzi acelorasi hoti?

Daca am incerca sa-i falimentam pe acesti criminali “economici”, ce fac profit otravindu-ne cu acordul tacit al statului si, de ce nu, si al nostru, nu ne-ar ramane decat sa bem apa si sa mancam cartofi si paine… dar si atunci nu sunt sigur ca nu ne-ar otravi apa! Exista o vorba veche… SCAPA CINE POATE… eu unul va spun sincer ca SCAPA CINE SE TREZESTE! https://i2.wp.com/iasivezi.com/wp-content/uploads/2010/05/aaaaa.jpg

Aici se încheie comparaţia. Care perioadă este/a fost mai bună sau mai proastă, vă las pe voi (cei care le-aţi prins pe ambele) să decideţi.
Joy

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Iulian spune:

    Cel mai tare articole. Asta incerc sa explic si altora, de ce suntem aici si nu o sa progresam prea devreme.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.