Eminescu să ne judece

https://i0.wp.com/www.eminescu.com.au/imgs/eminescu0.jpgDacă anul trecut îl omagiam pe Luceafărul poeziei româneşti postînd la mine pe blog una dintre cele mai frumoase creaţii ale sale, Glossa, anul acesta m-am hotărât să îl readuc în memoria celor care citesc aceste rînduri  republicînd un text al gazetarului Eminescu. Actual, sincer, perfect adevărat… un articol apărut în presa anilor 1870-1889, dar care se pliază perfect pe realităţile de azi…

Azi, 15 ianuarie 2011, la 161 de ani de la naşterea sa!

“De când lumea nu s-a văzut ca un popor să stea politiceste sus şi economiceşte jos; amândouă ordinele de lucruri stau într-o legătură strânsă; civilizaţia economică e muma celei politice.

Dacă în timpul când ni se promitea domnia virtuţii, cineva ar fi prezis ceea ce are să se întâmple peste câţiva ani, desigur ar fi fost declarat proroc mincinos.

Să fi zis cineva că cei ce promiteau economii vor spori bugetul cheltuielilor cu 40%; că cei ce combat funcţionarismul vor spori numărul posturilor cu sutele; că cei ce sunt pentru independenţa alegătorilor vor face pe funcţionar să atârne atât de mult de autorităţile supreme încât aceste mii de oameni să voteze conform comandei din Bucureşti; că se vor da 17 milioane pe drumul de fier Cernavodă-Chiustenge (Constanţa n.r.), care nu face nici cinci, şi că patru milioane din preţul de cumpărătură se va împărţi între membrii Adunărilor; că se va constata cum că o seamă de judecători si de administratori în România sunt tovarăsi de câstig ca bandiţii de codru. Daca cineva ar fi prezis toate acestea lumea ar fi râs de dânsul şi totusi nu numai acestea, ci multe altele s-au întâmplat şi se întâmplă zilnic, fără ca opiniunea publică să se mai poată irita măcar.

Nu există alt izvor de avuţie decât munca, fie actuală, fie capitalizată, sau sustragerea, furtul. Când vedem milionari făcând avere fără muncă si fără capital nu mai e îndoială că ceea ce au ei a pierdut cineva.

Mita e-n stare să pătrunză orisiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii. Oameni care au comis crime grave se plimbă pe stradă, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-şi petrece viaţa la puşcărie.

Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheşeftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă.

Justiţia, subordonată politicii, a devenit o ficţiune.

Spre exemplu: un om e implicat într-o mare afacere pe cât se poate de scandaloasă, care se denunţă. Acest om este menţinut în funcţie, dirijază însuşi cercetările făcute contra sa; partidul ţine morţis a-l reabilita, alegându-l în Senat. Partidele, la noi, nu sunt partide de principii, ci de interese personale care calcă făgăduielile făcute naţiei în ajunul alegerilor si trec, totusi, drept reprezentanţi ai voinţei legale si sincere a ţării. Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei, organizare egală cu aceea a partidei ilustre Mafia şi Camorra, care miroase de departe a puşcărie.”

Joy

Publicitate

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. gabriela spune:

  Da. Politicienii sunt aceiasi, indiferent de varsta si de vremuri. O radioggrafie perfecta a societatii romanesti si a problemelor politice si economice care o framanta. Ma intreb daca peste 200 de ani, vor fi mereu aceleasi?

  Apreciază

  1. TANTA spune:

   TOATA CLASA POLITICA ROMANA E CORUPTA.
   NE INTREBAM DAR NU INTREPRINDEM NIMIC , STAM SI ASTEPTAM. CE ? SI MAI RAU AU FOST ALESI CEI MAI CORUPTI DIN MAFIA TARII NOASTRE. AVEA DREPTATE EMINESCU….. ARE DREPTATE EMINESCU………

   Apreciază

 2. CosTin ™ spune:

  La multi ani pe anul acesta. Citind articolul, mi-am adus aminte de o poezie a lui M. Eminescu, din care iti scriu o strofa:
  „Adormind de armonia
  Codrului batut de gânduri,
  Flori de tei deasupra noastra
  Or să cada randuri randuri.”

  Apreciază

  1. gabriellajoy spune:

   La multi ani! Multumesc pentru versuri, foarte frumoase.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.