NEAMUL PROST

de Mircea Remus Birtz

https://i0.wp.com/silentespeaks.com/wp-content/uploads/2009/04/head-up-ass.jpg„Te impiedici de el la tot pasul. Cateva proverbe reusesc sa sugereze bine anumite trasaturi: “Daca-i dai nas lui Ivan, ti se suie pe divan”, “Intinde-i un deget, si-ti va lua toata mana”.

Dar nu e suficient. Mitocanul, traind la nivel senzorial si eventual psihoafectiv (daca i-i lipseste si aceasta dimensiune, avem de-a face cu o bruta), este un individ limitat, fara receptivitate. Propriul subiectivism este masura tuturor lucrurilor.

Neamul prost nu are simtul masurii, nici al rusinii, nici al ridicolului. In ceea ce face se simte ceva dizarmonic, ceva strident. E imitativ la nivel caricatural. Ii vorbesti de dimensiunea oceanului, si el nu poate sa se gandeasca decat la baltoaca noroioasa din fata casei lui. I se cuvine totul; daca ai facut greseala sa-l ajuti, crede ca ti-a facut el o favoare. Are impertinenta sa fie condescendent fata de tine iar, daca momentan n-are nevoie de tine, te da si afara. Comportamentul sau social se conduce dupa deviza: “mielul bland suge de la doua oi”; cand a terminat de supt, te poti astepta la cea mai mare ingratitudine. Ingratitudinea il defineste. Il poti regasi peste tot; de la presedintie la altar.

Ca presedinte, va recompensa un antrenor cu titlul de general. La altar va transforma ritul in banda rulanta. Ca si diplomat, te curteaza doar cand are interes; priveste-l cum mananca. Il recunosti usor. Politetea pentru el se opreste la poarta casei lui; diplomatul mitocan (‘de tip nou’) acasa devine mahalagiu. Il deranjeaza cravata. Cat ai o functie, te va slugari. Daca o parasesti, nu te va mai cunoaste. Este nemilos in a-i inlatura pe cei care-i stau in cale. Cu orice pretext. Daca pierde, va implora iertare. Va fi cel care in numele crestinismului in care n-a crezut si nu crede sau in numele linistii sociale pe care n-a respectat-o, va pretinde sa-l ierti.

Cand gresesti fata de mai multi, justitia trebuie sa-si spuna cuvantul. Nu putem ierta in numele celor omorati. Iertarea sacramentala, devine efectiva doar daca vinovatul cauta sa-si repare greseala.

Neamul prost nu are memorie; ci cel mult una pragmatica. Te cauta cand are nevoie; apoi te-a uitat. Va fi primul care sa-si rupa radacinile; va face totul sa nu-si aduca aminte de ele. Te va uri de moarte daca ii vei aduce aminte de ele.

Impostorul, simtind prezenta legitimului, se sperie sa nu fie dat de gol. Neavand criteriul determinatiilor calitative, se va simti fericit doar intr-o plata uniformizare. Toti trebuie sa faca/si sa gandeasca, cum face/gandeste el. Judeca omul dupa aspectul sau exterior (eventual fizic), cel interior fiindu-i inaccesibil. Necrezand in dogme, crede in lozinci. E populist, egalitarist; vede in trecut doar ceva retrograd. Daca e monarhist, e din snobism. Nu va putea niciodata sa-ti argumenteze rational optiunea. Daca incerci sa-l provoci la o demonstratie, experienta se va termina cu urlete sau lovituri in masa. E impresionat de cantitate. Cu cat mai mult, cu atat mai tare, mai eficient. Telul lui este sa ‘traiasca bine’ pe plan fizic sau material. Si comod. Cat mai comod. Nu va fi niciodata un intelectual. Daca are (ne)sansa de a fi un titrat, poti fi sigur ca va dispretui pe toti cei care nu au o diploma ca a lui. Uita adesea ca diploma e semnul vizibil al ignorantei invizibile.

Nu va intelege niciodata rostul filosofiei si al introspectiei. Pentru el vor fi doar timp pierdut. In ochii lui vor avea valoare doar profesiile pecuniare. Pe care le va invidia (‘strugurii pe care nu-i atingi sunt acri’), si-si va manifesta un dispret suveran fata de cei care le practica. Crede ca idealul sau de viata este singurul demn de urmat; daca poate il impune cu forta. Te obliga sa-ti alegi profesia. Nu intelege varietatea vocatiilor sau a darurilor. Daca te-a ajutat, pretinde recunostinta perpetua. Se considera indispensabil, chiar cand ceilalti din jur se considera doar oameni. Ajutandu-te o data, pretinde recompensa toata viata. Neputand vedea o dimensiune spirituala siesi, nu o va putea vedea nici la cei din jurul sau. Ii va considera doar instrumente. Profitul material si relational e singurul sau scop.https://gabriellajoy.files.wordpress.com/2011/01/naspa-bleah-shutterstoc.jpg?w=300

Neamul prost e robotizabil prin excelenta. Traind doar la nivel primar, va fi fericit. Avad copii, si-i va creste ca pe niste vedete; sa te fereasca Sfantul de descendentii ”aristocratiei proletare”. Isi va gasi o implinire sociala in intrigi, tradare, barfe si calomnii. Viata lui va fi o perpetua parodie, din care nu va invata niciodata nimic. Vizitand Muzeul Louvre, se va plange de durerea picioarelor. O chermeza a neamului prost se va sfarsi cu comentarii, insulte, sau eventual cu o intoxicatie alcoolica. E moralist prin excelenta. Iubeste morala pentru altii; el e gata sa o incalce din interese pragmatice. Daca e lovit de o infirmitate devine un puritan implacabil: “sa te fereasca Dumnezeu de abstinenta ulcerosului si de castitatea impotentului”.

Neamul Prost nu e capabil de sentimente profunde (dimensiunea sa psihoafectiva fiind redusa). A te baza pe sentimentele neamului prost inseamna a te rezema de o trestie fragila. Neamul prost este persoana determinatiilor cantitative prin excelenta.”

Joy

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. carmil_mm spune:

    cate nu s.ar mai putea spune despre neamul prost..cata durere si suferinta am patimit din cauza cuiva care sub masca puritatii si a grijii fata de sora,mi.a schilodit trairea frumoasa,normala alaturi de cea draga mie,mi.a nenorocit viata…s.a tot varat intre noi cu atata senina nevinovatie propavaduind la rang de IMPORTANTE PROBLEME,toate nimicurile ei..toate ineptiile ei..crezandu.se mereu ea,buricul pamantului..neghioaba..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.