Florin Chilian susţine la Slatina un concert caritabil (vineri, 11 februarie, ora 21)

on

Să ajutăm un copil de 11 ani, Paul Ispas!

Mi-e drag omul ăsta, Florin Chilian… Mi-e drag pentru că e deştept, talentat, nu acceptă limitele impuse de o societate strîmbă, are mereu verbul la el şi, mai ales, mi-e drag pentru că se implică în acţiuni de genul ăsta… concerte caritabile pentru într-ajutorarea copiilor cu probleme! Motiv pentru care, cu sau fără voia lui, îi mai „fur” din cînd în cînd articole de pe site – www.chilian.ro.

Acum mi-a atras atenţia următorul material:

Vineri, 11 februarie, cei care aveţi drum prin Slatina sau locuiţi în oraş sunteţi aşteptaţi la Teatrul Eugen Ionescu, unde Florin Chilian susţine un concert caritabil pentru a-l ajuta pe Paul Mihai Ispas.

 

Povestea lui Paul

La puţin timp după ce a împlinit un deceniu de viaţă, micul Paul s-a văzut nevoit să lupte pentru a trăi. Din iunie 2010, starea micuţului s-a deteriorat continuu şi singura sa speranţă vine de la o clinică din Franţa. Părinţii săi speră ca acolo să poată fi depistată boala pe care o are fiul lor pentru a putea urma un tratament adecvat. Deşi a făcut toate analizele posibile în ţară, doctorii români nu au putut pune un diagnostic.

Paul Ispas are doar 11 ani şi doctorii din România nu au reuşit să depisteze boala de care suferă pentru o putea contracara. Micuţul a început să se simtă rău prin 2010, atunci i-a fost pus şi primul diagnostic-hemipareză partea dreaptă. Primul RMN a arătat afecţiuni care nu permiteau o încadrare la o anumită boală, deşi simptomele au răspuns bine la tratament cu metilpredinisolon şi corticoterapie orală. La acea vreme, medicii luau în considerare, ca diagnostic posibil, encefalomielită acută diseminată (ADEM). După doar câteva luni, în care a răspuns bine la tratament, starea lui Paul s-a înrăutăţit.

„În septembrie 2010, am revenit pentru reevaluare. Deficitul motor se reinstalase, mai sever, avusese vărsături timp de o săptămână, zilnic, avea paralizie centrală de cap pe partea dreaptă, precum şi «mişcări în oglindă», la mâna stângă. Culmea este că, şi atunci şi acum, toate analizele ies bine”, spune Nicolae Ispas, tatăl lui Paul.

Un alt RMN, cerebral şi medular cervical, făcut tot în această perioadă a dezvăluit o extindere a leziunilor. Acest fapt i-a făcut pe medici să ia în considerare şi un alt diagnostic decât ADEM. Totuşi, adrenoleucodistrophia (ALD) a fost infirmată.

Analize în străinătate

Nici analizele trimise la clinici din Austria sau Germania nu au putut să-i edifice pe medici în legătură cu boala de care suferă Paul. Din nou, analizele efectuate se situau relativ în limitele normale, spre disperarea familiei Ispas, care nu ştia cum să-şi ajute copilul.

„În luna decembrie, la cea de-a treia internare la spitalul Obregia s-au efectuat şi mai multe analize, majoritatea efectuate în străinătate. I s-a mai efectuat o puncţie lombară, fapt ce l-a traumatizat foarte tare, şi s-a efectuat un RMN abdominal toracic şi pelvin, care a fost normal. Nici rezultatele la celelalte analize efectuate nu au condus la stabilirea unui diagnostic”, îşi aminteşte tatăl.
Cazul lui Paul a fost studiat de specialişti ca doctorii Carmen Burloiu, Catrinel Iliescu, Dana Craiu sau prof. dr. academician Dimitrie Dragomir, prof. dr. Ovidiu Bajenaru, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Nici acum nu este cunoscută afecţiunea de care suferă Paul, el fiind tratat cu medrol, un medicament care însă nu are efectele dorite.

Stare gravă

Starea de sănătate a lui Paul s-a agravat în ultima vreme. A slăbit mai mult de 10 kilograme, ceea ce înseamnă 25% din greutate. Mănâncă foarte puţin, este puternic deshidratat, are vărsături frecvente şi are o pareză pe partea dreaptă, care nu-i permite să meargă şi să se îmbrace singur.
Singura soluţie care le-a mai rămas părinţilor lui Paul este transportarea fiului lor la o clinică din străinătate, unde poate avea parte de investigaţii amănunţite care-i pot salva viaţa.

„Doctorii, care au purtat timp de mai multe luni corespondenţă cu specialişti din Olanda, Franţa, Israel şi Italia, spun că singura noastră şansă pentru diagnostic şi tratament este deplasarea urgentă la o mare clinică în străinătate, cazul fiind foarte complicat şi necesitând investigaţii ce nu se pot face în România”, explică Nicolae Ispas.

Costuri necunoscute

Familia Ispas a hotărât ca, la mijlocul lunii februarie, să-l ducă pe Paul la clinica Bicetre din Franţa, unde ar urma să fie preluat de doctorul Marc Tardieu, specialist în neurologie pediatrică, imunologie şi virusologie. Totuşi, problemele nu se încheie aici, nefiind cunoscute costurile pentru serviciile clinicii din Hexagon. Oricum, costurile depăşesc posibilităţile familiei, o zi de internare costând 1.500 euro, la care se adaugă costurile investigaţiilor şi analizelor medicale. În absenţa unui diagnostic, nu se poate accesa nici formularul E112, astfel că nicio clinică din străinătate nu a putut să trimită o ofertă de preţ.

„Partea franceză nici nu ne spune pentru cât timp ne cheamă acolo sau cât ne costă. Am văzut pe site-ul spitalului că o zi de internare costă cam 1.500 de euro. Nefiind un diagnostic, e foarte greu să ştim cât costă”, a spus Nicolae Ispas.

„Prioritatea este stabilirea unui diagnostic pentru că, dacă nu ştim despre ce e vorba, nu ştim ce să facem mai departe”, a adăugat el.
Dascălii îl ajută

Colectivul clasei a IV-a B de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Slatina, unde Paul învaţă, s-au solidarizat cu colegul şi elevul lor.

„Am înţeles că şi cei de la şcoală au făcut nişte demersuri pe lângă companiile care activează în Slatina. Reacţia lor de solidaritate a fost extraordinară”, spune Nicolae Ispas.

Conturile în care pot fi făcute donaţii
IBAN RO49 BRDE 290S V094 6237 2900 (RON) BRD Slatina
cod SWIFT: BRDEROBU
IBAN RO54 RNCB 0200 1198 9602 0001 (RON) BCR Slatina
IBAN RO27 RNCB 0200 1198 9602 0002 (EUR) BCR Slatina
IBAN RO07 RZBR 0000 0600 1320 5847 (RON) Raiffeisen Slatina

Surse: chilian.ro, gazetanoua.ro

Joy

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Mihai spune:

  Am trimis link catre acest post pe Facebook, ca sa se stranga cat mai multi oameni, astfel sa-l ajutam Paul.

  Apreciază

  1. gabriellajoy spune:

   Multumesc frumos, Mihai!!! Bine ai venit pe blogul meu!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.