B.O.R. s-a apucat de cămătărie*!

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a înfiinţat o Casă de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor (CARCM), de unde atît preoţii cît şi credincioşii vor putea lua împrumuturi cu o dobîndă de şase la sută, în CARCM înscriindu-se pînă în prezent 14 persoane, între care şi IPS Teofan, potrivit Mediafax. https://i0.wp.com/www.adevarul.ro/bbtcontent/clipping/ADVIMA20091015_0069/4.jpgPreotul Grigore Timoftescu, preşedintele CARCM, a declarat că primele împrumuturi vor fi de maximum 5.000 de lei şi vor fi acordate începînd de săptămîna viitoare.

În momentul obţinerii împrumutului, enoriaşul va trebui să completeze o cerere, însă trebuie să îndeplinească două condiţii, să aibă un venit constant şi să fie creştin-ortodox.

„Sper şi cred că vom reuşi, împreună cu preoţii protopopi din teritoriu, să facem în scurt timp ca instituţia să funcţioneze aşa cum ne dorim. Casa de Asigurări funcţionează ca o instituţie financiar non-bancară şi se pot înscrie în această asociaţie toţi clericii şi mirenii creştini-ortodocşi. În momentul înscrierii, se va achita o taxă de înscriere de 35 de lei. Cotizaţia lunară este de 30 de lei, la care se adaugă doi lei pentru constituirea unui fond de ajutor”, a afirmat preşedintele , preotul Grigore Timoftescu.

Nu pot să nu-mi pun cîteva întrebări vizavi de toată povestea asta:

1. Dacă Biserica e săracă şi supravieţuieşte din donaţii, de unde au ăştia bani să-şi deschidă C.A.R.?

2. Dacă persoanele care se împrumută nu-şi mai pot plăti ratele, ce se întîmplă, le ia Biserica bunurile ca să-şi recupereze pierderile?

3. Dacă enoriaşul n-are totuşi niciun bun, ce-o să facă CARCM? Angajează recuperatori?

4. E etic?

5. Problemă de clasa a doua: Dacă 14 persoane au dat taxă de înscriere în CARCM 30 de lei şi o cotizaţie de 35 de lei/lună+2 lei fond şi vor să ia cu împrumut, fiecare, cîte 5000 de lei, să se răspundă la următoarele întrebări:

– cît e şpaga de sfeştanie?

– ce taxă percepe un popă la un parastas?

– de ce nu se pune impozit şi pe „cutia milei”?

Mai găsiţi voi întrebări, oricum, n-o să primim niciun răspuns…

Doamne, păzeşte-ne de ei!

Joy

*cámătă (cámete), s. f. – Dobîndă pentru împrumut. Ngr. ϰάματος (Roesler 568; Meyer 169; Murnu 9; Pușcariu, Lr., 260; Sandfeld 18); cf. sl. kamata, alb. kametë, mag. kamat. După Edelspacher, 15, mag. kómota se explică prin rom.

Anunțuri

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Vania spune:

  La cum scrieţi, presupun că nu aveţi nicio legătiră cu Biserica.

  Apreciază

  1. Joy spune:

   Doar cu partea frumoasa a Bisericii, a religiei, in general… Sint absolut convinsa ca BOR are si reprezentanti care ii fac cinste si carora poti sa le spui, pe drept cuvant, duhovnici…

   Apreciază

 2. Lexa spune:

  Eu personal nu am vazut vreun preot care sa iasa pe strazi si sa dea o paine sau niste bani amaratilor locului (cersetori, vagabonzi etc.). Cred ca asta spune multe despre caracterul fetelor bisericesti. 😐

  Apreciază

 3. ank spune:

  Subscriu! As vrea sa vad si eu cum se implica Biserica in problemele sociale ale copiilor abandonati, a batrinilor neajutorati.
  Biserica Catolica are grija de educatia copiilor: le face terenuri de sport pe linga biserica, au gradinite si locuri unde se aduna copii sa isi petreaca timpul liber in mod organizat, supravegheat. Au programe de voluntariat unde credinciosii se duc la batrini si au grija sa nu le lipseasca strictul necesar. Au medici implicati in programele astea, au educatori…etc!
  La Biserica Ortodoxa, se ia taxa pentru botez, pentru parastas, pentru orice… si taxele astea se duc in burtihanurile celor care se fac preoti doar pe considerentul ca…iei frate si de la vii si de la morti! as completa eu ca se ia si de la prosti! Ca ai taxa pentru acatistul de 3 zile, de 5 zile…etc…Daca esti sarac si n-ai bani, nici macar de un acatist n-ai parte!
  Se construiesc biserici peste biserici, care mai de care mai mari si mai insipide…intri acolo ca la mall…nu exista un spirit al locului! se construiesc doar ca sa aiba parohie si Vasilica, preot proaspat, fara har dar care si-a facut si el o meserie…tac’su a dat si el o sa culeaga de la enoriashi… Uite asa dispare notiunea de credinta!

  Apreciază

  1. Joy spune:

   Cu materialul de mai sus mi-am suparat un coleg de blogosfera… si-mi cer iertare, n-am intentionat… L-am scris tocmai pentru ca, la fel ca si tine, am aceasi senzatie despre Biserica din ziua de azi… prea mult spirit antreprenorial, prea multa manipulare si prea putin har si daruire! Cu toate astea, eu inca mai sper ca printre preoti se mai gasesc si duhovnici adevarati, binecuvintati de Dumnezeu… Bine ai venit pe Joy!

   Apreciază

 4. mirella spune:

  Am vazut link-ul pe Facebook si am intrat… Ai perfecta dreptate cu articolul si nu ai pierdut nimic absolut de te-au „sters” unii ori altii din blogroll-urile lor.
  Cit despre alte intrebari… doamne fereste, nu vreau sa le dau idei! 😀

  Apreciază

  1. Joy spune:

   Ideile sint binevenite pe Joy 😉 Cit despre pierderi, asta sa fie paguba… Oricum, pe blogul meu scriu ce vreau, sint responsabila de ce postez si deschisa la orice fel de opinii… Bine ai venit pe Joy!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s