„Chiar dacă” Senatul României a dat liber la droguri, tu SPUNE NU DROGURILOR!

https://i2.wp.com/mediaserver.adevarul.it/media/adevarul-it/images/2010/03/24/53362-0-droguri_consum_narcotice.jpgÎn luna mai, anul trecut, preluam pe blog un mesaj al unei campanii iniţiată de Optimal Media şi susţinută de Florin Chilian, şi anume acela de reînfiinţare a Agenţiei Naţionale Antidrog.

Ieri am aflat, prin intermediul lui Florin, de decizia luată de Senatul României, prin care  acesta respinge, cu doar un vot, OUG 20/2009, cu amendamente în favoarea reînfiinţării Agenţiei Naţionale Antidrog, acest fapt ducînd la imposibilitatea ca A.N.A. să funcţioneze ca şi structură autonomă, cu personalitate juridică şi statut de ordonator de credite.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că România este singura ţară din Uniunea Europeană în care nu există o instituţie a statului autonomă, care să deţină capacitatea de a interveni, prin programe coerente şi adaptate nevoilor de prevenire în şcoli, în familie şi în comunităţi, asupra problemelor generate de flagelul numit „moartea albă”, probleme ale unor generaţii de copii şi adolescenţi. Dacă A.N.A. ar fi reînfiinţată, unul dintre avantajele acestui demers ar fi acela că Agenţia ar putea iniţia servicii de asistenţă a consumatorilor,”modelate” pe nevoile lor şi pe tendinţele consumului.

„Considerăm că votul din plen este o sfidare a voinţei majorităţii populaţiei şi menţinerea unui risc ridicat în ceea ce priveste creşterea numărului de consumatori de droguri, pe fondul lipsei de autoritate al Agenţiei Naţionale Antidrog, coordonatorul naţional al politicilor antidrog. […] Efectele deciziei Senatului României vor fi negative, atît pe plan internaţional, cît şi în plan intern. Este inadmisibil ca majoritatea guvernamentală să nu aibă senatorii prezenţi la vot, iar opoziţia parlamentară să voteze împotriva unei OUG doar din motive dictate de partid. Clasa politică s-a compromis iremediabil faţă de populaţia majoritară, prin votul dat impotriva OUG de reînfiinţare A.N.A.. Drogurile n-au culoare politică, dar pot distruge o naţiune,în contextul în care România este pe locul 4 la consumul de etnobotanice în UE şi are, estimativ, 500.000 de consumatori cu vîrste între 14 şi 30 de ani.”, se arată într-un comunicat remis de CIADO, al cărui preşedinte este academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.https://i1.wp.com/www.ultima-ora.ro/wp-content/uploads//drog.jpg

În martie 2009, ministrul de interne de la acea dată, Dan Nica, fără a face un studiu de impact, fără o cunoaştere reală a dinamicii fenomenului consumului de droguri şi a rolului Agenţiei Naţionale Antidrog în spaţiul naţional şi comunitar, a hotărît, prin celebra ordonanţă 20, “reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog (şi a altor structuri) aflate în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române”.  Nica a luat această decizie ignorînd capacitatea ridicată de absorbţie a fondurilor comunitare pe care această instituţie o avea şi o are – în prezent, conform datelor publice, A.N.A. are proiecte aprobate, dar necontractate de doi ani, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro – dar şi incompatibilitatea de rol dintre I.G.P.R., ca instituţie de aplicare a legii, şi A.N.A., ca integrator al politicilor antidrog din România şi furnizor de servicii de tratament, inclusiv consumatorilor de droguri care au săvîrşit fapte penale.

Singura şansă, probabil ultima, ca această instituţie să revină la normalitate este adoptarea de către Guvernul României, la propunerea ministrului de interne, a unei ordonanţe de urgenţă care să “bată” actul normativ adoptat de Senat.

Surse: Florin Chilian, Optimal Media, CIADO

Joy

Reclame

7 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Gherasim Mateianu Stela Dorina spune:

  Categoric trebuie sa luptam acum pentru viitorul copiilor nostrii.
  Sunt si eu mama,am o fetita de 13 ani..este un copil cumite,dar mi-e teama de viitor si de anturajele in care s-ar putea la un moment, sa intre.
  Mi-e teama de „moarte alba”…
  Ma gandesc la faptul ca in viitor poate sa existe un moment in care ea,asa ca multi alti tineri,sa fie impinsa de curiozitate ..sau dintr-un alt motiv,spre aceste droguri..Si noi parintii cum sa-i protejam??Binenteles taind rau de la radacina..

  CATEGORIC NU DROGURILOR !!!!

  Apreciază

  1. Joy spune:

   Parintii trebuie sa vorbeasca cu copiii lor, sa le explice consecintele negative ale drogurilor si sa le raspunda la intrabari vizavi de acest subiect…

   Nu sint psiholog, insa negarea acestui pericol de catre parinti, din teama in primul rind, precum si interzicerea categorica si amenintarile la adresa copilului pot avea exact efectul invers, devastator asupra vietii unui tinar, daca acesta nu intelege singur pericolele la care se expune consumind droguri…

   Si scoala ar trebui sa se implice mai mult… ar trebui introduse ore dedicate in care sa se vorbeasca despre acest subiect, ore tinute de psihologi, eventual aduse si persoane din ONG-uri, sau modele ale tinerilor, cintareti, actori, pe care adolescentii ii asculta si-i copiaza…

   Dar educatia corecta si increderea in copil ramin principalele atuuri ale unui parinte, dupa parerea mea, chiar daca timpurile actuale sint dure si amenintarile din ce in ce mai mari…

   Bine ai venit pe blogul meu, Stela.

   Apreciază

   1. maria spune:

    initiati/ impingeti protocoale interinstitutionale – a.n.a. si igpr si inspectorate scolare , informare ( statistici, sondaje, opinii, imagini), prevenire / preventie ,supraveghere/ monitorizare a temei/ cauza, inca din ciclul gimnazial pana la nivel preuniversitar.inspectoratele scolare de sector asteapta sa colaboreze cu reprezentanti A.N.A. + I.G.P.R.
    sustin aceasta cauza dpdv al unui parinte de copil in prag de plina ascensiune pe scara sociala.

    Apreciază

  2. alexbidam91 spune:

   toata lumea spune in multe lucruri ca e devina anturajul . problema e ca in mare parte nu e anturajul cat de vina este cel care o face . copiii trebuie invatati sa ai un caracter puternic , odata ce au spun nu unui lucru sa ramana nu in fata lui si a anturajului l . copil trebuie sa stie cand trebuie sa faca anumite lucruri si cand trebuie sa se dea la oparte atunci cand anturajul vrea sa faca o anumit lucru pe care el stie ca nu e bun pt sanatatea lui .

   Apreciază

 2. alexbidam91 spune:

  dak e asa singura sansa este ca noi cei din blogosfera sa tinem articole intregi si campanii lungi si dure impotriva acestei masuri si sa-i prevenit pe cititori despre moartrea alba . ar trebui sa semnam si o petitie care sa o ducem la senat sa ia in considerare ca agentia antidrog sa fie de sine statatoare pt a ii putrea ajuta pe tinerii de azi care au intrat in capcana aceasta a drogurilor si etnobotanicelor .
  si mai am un sfat( sau chiar 2 ) tuturor cititorilor de pe acest blog . daca stiti vreo persoana care consuma droguri de orice natura duceti-va la cel mai apropiat centru antidrog si spuneti despre el . ei ar putea sa ii ajute sa se lase .
  al doilea sfat ar fi ca daca sti sau banuiti vreo persoana care ar face trafic sau vinde etnobotanice duceti-va si parati-l instituriilor abilitate . o sa faceti un bine oricarui tanar care sau care se va droga . o sa puteti ajuta la nimicirea acestei fapte murdar . nu va fie frica ca o sa patiti ceva daca denuntati . SA FA FIE RUSINE DACA NU DENUNTATI ACEST LUCRU . SUNTETI CEI MAI LASI OAMENI SI INSEMNA CA NU VAINTEREZEAZA SOARTA TINERILOR DE AZI .

  Apreciază

  1. Joy spune:

   A existat o campanie in acest sens, despre care am scris la vremea respectiva https://gabriellajoy.wordpress.com/2010/05/07/intra-si-semneaza-reinfiintati-agentia-nationala-antidrog/
   Campania a fost initiata de Optimal Media si sustinuta de Florin Chilian…
   Bloggerii au un cuvint greu de spus in orice campanie, dupa parerea mea ei au ramas adevarat societate civila, aproape inexistenta in alta forma in Romania.
   Bine ai venit pe Joy!

   Apreciază

   1. alexbidam91 spune:

    bloggerii au ramas adevarata socitate civila pentru ca peste 60 la suta din romani au acum acces la internet si aflati intr-o mare situatie numita comoditate dau cate un search pe net pentru orice informatie . si cum multi dintre cei care au acces la net au cate un blog cu informatii foarte bune si-au putut face un anumit renume in societatea romaneasca

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.