O părere neavizată despre criza din România

Fănel este un tip cam la 40 de ani, familist. Are o nevastă, trei copii, o soacră, adică e un tip obişnuit, nici prea bogat, dar nici foarte sărac. Pe scurt, e genul de om comun.

Locuieşte într-un apartament împreună cu cei enumeraţi mai sus, apartament pe care şi l-a amenajat cu bani de împrumut, iar acum are credite la bancă. Îi place să cam arunce cu banii pe diverse chestii inutile, semn că nu prea ştie să-şi gestioneze bugetul prea bine. În ochii vecinilor, Fănel vrea să pară avut.

Munceşte, însă nu-i prea place munca, deşi nu-i prost şi poate face mai mult. Are mîini îndemînatice, e om bun la toate cum se spune la noi, şi dacă ar fi mai harnic, venitul său s-ar putea dubla.https://i2.wp.com/www.philebrity.com/wp-content/uploads/2009/07/broke.jpg

Acum, pe Fănel l-a lovit criza, la fel ca pe toţi românii. La serviciu, salariul i-a fost micşorat cu 20 de procente, scadenţele la bănci au început să-l sufoce. În plus, trebuie să-şi întreţină şi nevasta, pe care Fănel o ţinea acasă ca să aibă grijă de copii. Înainte de căsătorie, nevastă-sa muncea ca şi croitoreasă şi cîştiga destul de binişor, dar viaţa de casnică de acum îi place mai mult, chiar dacă copiii îi ocupă o mare parte din timp.

În casă, singurele venituri, în afară de cel al lui Fănel, mai sînt pensia soacrei şi alocaţiile copiilor. Iar copiii cresc şi au pretenţii: fata lui cea mare cere haine de firmă, cum vede la colegele de la şcoală, băiatul mijlociu e ceva mai reţinut, dar trebuie să nu facă diferenţe între copii, nu-i aşa?, iar cel mic, care are doar trei ani, cere cam tot ce vede prin magazine. Nici soacra nu-i chiar o cumpătată, a fost elegantă toată viaţa şi nu înţelege că mersul la coafor des şi ceaiurile cu prietenele ar mai trebui rărite. Ca să se mai cîrpească, Fănel mai ia bani cu împrumut de prin diverse părţi.

Pe scurt, Fănel trăieşte criza lui.

Ce-i de făcut pentru el ca să iasă din situaţia în care se găseşte acum? O soluţie ar fi să încerce să-şi gestioneze veniturile mai bine, să lase lenea la o parte şi să-şi trimită nevasta la muncă, pentru că soacra, deşi pensionară, încă e în putere şi poate avea grijă de copii. Apoi, ar trebui să renunţe la împrumuturi şi să cheltuiască doar atît cît cîştigă. E adevărat că n-o să trăiască în lux, dar, cel puţin, n-o să mai aibă constrîngeri şi nici n-o să mai aibă insomnii noaptea din cauză că nu ştie cum să-şi mai împartă banii ca să acopere ratele la banci.

În concluzie, să identifice toate oportunităţile prin care să-şi mărească venitul. Să nu se mai împrumute şi să nu mai risipească!

*

*           *

Acum, hai să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să înlocuim, în povestea de mai sus, pe Fănel cu România.

Asemeni lui Fănel, nici România nu face parte din categoria ţărilor bogate. La fel ca şi Fănel, şi România are potenţial, dar nu şi-l exploatează. Are datorii pe care, în loc să încerce să şi le acopere,  mai rău le adînceşte. În plus, asemeni mediului în care se găseşte personajului-simbol Fănel, şi sistemul din România acceptă „scurgeri” financiare. https://i1.wp.com/www.libertatea.ro/typo3temp/pics/4673-331967-criza617_4dd5203a6c.jpg

Concluzie: tot mai credeţi că România va ieşi din criză dacă lucrurile continuă în acelaşi fel?

Joy

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.