La Spitalul de Psihiatrie Titan se deschide Centrul de Îngrijire pentru Copii cu Tulburări de Spectru Autist

https://i0.wp.com/www.topnews.in/files/Autism-Awareness2.JPGPrimăria Municipiului Bucureşti va inaugura azi, de la ora 10.30, Centrul de Îngrijire pentru Copii cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgoş”.

Programul este finanţat în cadrul Programului Norvegian de Cooperare printr-un grant în valoare de 2,9 milioane euro, valoarea totală a proiectului fiind de 3.632.200 euro.

La eveniment vor fi prezenţi directorul Spitalului de Psihiatrie Titan “Dr. Constantin Gorgos”, Violeta Mănăsie, Excelenţa Sa, Ambasadorul Norvegiei, Øystein Hovdkinn, directorul Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucureşti, Marius Savu, precum şi alte oficialităţi din cadrul Ministerului Sănătăţii şi ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.

Acest nou centru de zi va oferi copiilor diagnosticaţi cu autism, deficienţe de învăţare, ADHD, sindrom Asperger etc. serviciile de care au nevoie în plan medical, psihologic şi educaţional, în aşa fel încât evoluţia lor să permită dezvoltarea abilităţilor necesare unei mai bune integrări în comunitate şi, implicit, îmbunătăţirea calităţii vieţii lor şi a familiilor.  În acelaşi timp,  între specialiştii norvegieni şi cei români va avea loc un proces de transferare a cunoştinţelor specifice privind metodele de îngrijire.

Clădirea include şi o mică zonă rezidenţială de primire a părinţilor care sînt din afara Bucureştiului şi care nu au posibilitatea de a se caza la un hotel, pentru un program minim de trei săptămâni. Această perioadă le este necesară atît copiilor, pentru a obţine rezultatele din program, cît şi părinţilor, pentru a obţine cunoştinţele necesare în vederea aplicării programului la domiciliu.

Datele statistice arată că, la nivel naţional, incidenţa cazurilor în rîndul copiilor cu astfel de afecţiuni a înregistrat o creştere semnificativă: de la 4-5 cazuri/10.000 locuitori, la un număr de 10 cazuri/10.000 locuitori. De asemenea, se estimează că, în România, există peste 20.000 de copii cu tulburări de spectru autist, din care 10% numai în Bucureşti, o bună parte dintre aceştia nefiind diagnosticaţi.

Centrul de zi, care a funcţionat înainte în cadrul Spitalului „Dr. Constantin Gorgoş”, avea o capacitate de doar 50 de locuri şi poutea acorda, anual, servicii unui număr de doar 250-300 de copii cu tulburări de spectru autist, mult prea puţin în comparaţie cu solicitările venite din întreaga ţară. (Sursă: Comunicat de presă al P.M.B. – Serviciul pentru Relaţia cu Mass-Media, http://www.ms.gov.ro)

Joy

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.