NASA avertizează: Urmează furtuni solare de proporţii!

În urmă cu circa un an şi jumătate, postam pe blog un articol despre o avertizare cel puţin ciudată, pe care i-o atribuiam NASA.https://i0.wp.com/www.fabricadebani.ro/userfiles/items/33004_HOME.jpg

Evident că părerile cititorilor la acea dată au fost pro şi contra. Nici sursa mea nu era una de încredere. Dar am promis atunci că voi reveni cu informaţii despre subiect, cînd voi găsi materiale interesante.

După cum probabil aţi aflat, în data de 7 iunie, Soarele a oferit un spectacol grandios. O furtună uriaşă a fost surprinsă de Observatorul SDO al NASA, iar cercetătorii se tem de eventuale efecte nedorite.

Instabilităţile Kelvin-Helmholtz au fost sesizate de către Observatorul Solar Dynamics – SDO pe 7 iunie, în ultraviolete, fiind vorba de o erupţie de plasmă rece, la temperaturi de 80.000 de grade Kelvin, potrivit site-ului oficial al NASA.

Fenomenul a fost vizualizat şi de Observatorul Solar terestru – STEREO, dar şi către de observatorul SOHO, scrie Physorg.

Potrivit specialiştilor, activitatea solară se va intensifica în anii care urmează şi se vor produce întreruperi de curent fără precendent, precum şi pierderea semnalelor de comunicaţii. Într-o perioadă în care oamenii sunt dependenţi de tehnologie, furtunile solare anunţate în perioada următoare ar putea provoca haos la nivel mondial, informează cercetătorii NASA.

Aceştia mai avertizează că omenirea trebuie să se pregătească pentru o furtună solară de proporţii care are loc o dată într-o generaţie. În numai câţiva ani, Soarele va atinge maximul de activitate şi echipamentele electronice, sistemele de navigaţie şi sateliţii ar putea fi întrerupte, ceea ce va conduce la perturbarea traficului aerian.

Oamenii de stiinţă susţin că Pământul va fi „lovit” de niveluri ridicate de energie magnetică, în urma exploziilor solare ce vor avea loc în jurul anului 2013, informează Telegraph, citat de Antena3. Cel mai grav, însă, este că furtuna solară ar putea avea consecinţe negative pentru sănătatea oamenilor, în cazul în care autorităţile nu vor lua măsuri excepţionale.
Echipamentele din spitale, sistemele bancare, echipamentele destinate controlului traficului aerian, calculatoarele, sistemele de navigaţie sunt numai câteva dintre aparatele a căror activitate va fi grav perturbată sau chiar întreruptă. De asemenea, furtunile solare ar putea afecta grav Pământul şi din punct de vedere financiar.

„Ştim că vin, dar nu ştim cât grave vor fi consecinţele”, a declarat dr. Richard Fisher , directorul diviziei de Heliofizică a NASA, referitor la furtunile solare. „Vor fi distruse echipamentele de comunicaţii, sateliţii, sistemele GPS, sistemele necesare traficului aerian, sistemul bancar, computerele noastre, orice este electronic. Vor fi probleme uriaşe pentru omenire. Zone întinse de pe Glob vor rămâne fără electricitate şi repararea reţelelor electrice va dura enorm. Cel mai important este că efectul va fi instantaneu, iar câmpul magnetic va fi perturbat cu viteza fulgerului”, a adăugat Richard Fisher.

În opinia reprezentantului NASA, viitoarele explozii solare vor afecta într-o măsură atât de mare oamenii pentru că dependenţa de aparate electronice este mult mai mare decât ultima oară când un astfel de eveniment a avut loc. „Dacă ne pregătim din timp pentru ceea ce urmează, atunci efectele nu vor fi atât de grave”, a concluzionat cercetătorul NASA.

Cea mai puternică furtună solară a avut loc la sfîrşitul lunii august, în urmă cu 150 de ani. Cunoscută sub numele de „Carrington Event”, după numele astronomului Richard Carrington, care a urmarit fenomenul, aceasta a distrus reţelele telegrafice, iar stîlpii de înaltă tensiune au luat foc. (Surese: stirileprotv.ro, observator.ro, jurnalul.ro)

Joy

Anunțuri

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s