Despre „egalitate” sau Cum se distruge o naţiune!

O posibilă temă de gîndire pentru români!

Un profesor de economie de la un colegiu din Suedia a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, cu o singură excepţie cînd a picat o grupă întreagă.

Acea clasă a insistat că socialismul este funcţional şi că nimeni nu ar trebui sa fie sărac şi nimeni bogat, toată lumea EGALĂ!

Profesorul le-a spus: „OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor şi fiecare va primi aceeaşi notă, astfel încît niciunul nu va pica şi niciunul nu va primi nota 10”.

Dupa primul test, notele au fost adunate şi împărţite la numărul de studenţi şi toţi au primit un 8. Studenţii care au studiat intens au fost supăraţi, dar cei care au învăţat mai puţin au fost bucuroşi peste masură.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studenţii care studiaseră puţin au învăţat şi mai puţin, iar cei care studiaseră mai intens şi-au spus că şi ei vor o „pomană”, aşa încît şi ei au studiat mai puţin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.

Cînd a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4.

Notele nu au fost crescătoare, deoarece au apărut certurile, acuzaţiile, ura şi nimeni nu a vrut să înveţe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a tuturor studenţilor, toţi au picat.

Profesorul le-a spus că socialismul va pica în final deoarece, atunci cînd recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cînd statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau nu va dori să aibă succes.

Nu putea fi o explicaţie mai simplă.

Iata un scurt paragraf care sintetizează totul:

„Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertăţii. Ceea ce primeşte o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva care, la rîndul ei, nu primeşte pentru ceea ce a muncit.”https://gabriellajoy.files.wordpress.com/2011/06/socialism_poster.jpg?w=300Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva.

Cand jumătate din populaţie vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea, şi cînd jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alţii sînt beneficiarii muncii lor, atunci acesta este sfîrşitul oricărei naţiuni.

Nu poţi multiplica bogăţia divizînd-o!

Joy

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.