Votează acest articol pentru o Capitală mai curată!

Rugăminte: În perioada 29 iunie – 3 iulie, intraţi pe pagina de Facebook a Umbrelei Verzi (adică AICI) şi votaţi acest articol. Sper ca, astfel, să reamintim împreună autorităţilor că au responsabilitatea să facă din Bucureşti o Capitală cu adevărat europeană şi la acest capitol, dar şi cetăţenilor săi că au datoria să-şi respecte oraşul. Mulţumesc!

*

*         *

Să propui soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii mediului într-un oraş precum Bucureştiul este o treabă foarte dificilă. Şi asta nu pentru că n-ar exista astfel de soluţii, ci pentru simplul fapt că, drumul parcurs pînă la implementarea lor este unul anevoios tare.

Mă risc să o fac totuşi şi încep prin a spune că primul pas în acest sens ar fi educarea cetăţenilor în spirit ecologic.https://i0.wp.com/www.evz.ro/typo3temp/pics/00df55754b47fcc1cfbc66b0d18afb5a_5bbd172347.jpg Adică, să încercăm să scăpăm de lucrurile alea mărunte pe care mulţi dintre semenii noştri le fac şi care nu ar trebui făcute, cum ar fi, de exemplu, aruncatul gunoiului pe jos. Asta ţine de lipsa bunului-simţ şi este, după părerea mea, cea mai dureroasă lipsă a românaşului!

Dar pentru a porni o campanie de educare, ai nevoie şi de mijloacele necesare implementării acesteia cu succes. Cum poţi să-i ceri unui om să arunce o hîrtie la coş, dacă pe unele străzi acestea lipsesc cu desăvîrşire? Am dat un exemplu mărunt, tocmai pentru a ridica o a doua problemă care ar trebui rezolvată în Capitală, şi anume salubrizarea.

Abia cînd cele două aspecte de mai sus se vor îmbunătăţi şi vom avea rezultate vizibile, putem să vorbim şi de colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile .

Cît priveşte măsurile pe care autorităţile ar trebui să le ia, aici ar fi multe de spus. Bucureştiul se confruntă azi, mai ales cu problemele de trafic. Poluarea, zgomotul, aglomeraţia… sînt doar cîteva dintre neajunsurile acestui oraş. Soluţii există şi specialişti avem (care nu prea sînt băgaţi în seamă, din păcate!). Tot ce ar trebui făcut este, cred, schimbarea un pic a priorităţilor atunci cînd vine vorba de gestionarea banului public.

Şi tot ca o prioritate, ar trebui trecută pe agenda autorităţilor şi amenajarea parcurilor existente  şi crearea altora noi (acolo pe unde se mai poate, ce-i drept).

Parcul Cişmigiu (FOTO: Arhiva personală)

Cam astea ar fi, în mare, cele mai importante măsuri pe care autorităţile şi locuitorii ar trebui să le ia pentru a îmbunătăţi calitatea mediului în acest oraş, care pe vremuri era denumit „Micul Paris”. Recunosc că, în demersul meu, am cerut părerea unui specialist în mediu (săr’na de ajutor, doamnă!). Nu pentru că nu aş fi conştientizat şi singură care sînt problemele acestui oraş, evidente de altfel. Ci pentru că (în scurta mea carieră gazetărească) am învăţat că articolele care au în spate surse competente capătă greutate şi au un plus valoare.

Sper că v-am convins să daţi un vot la acest articol pe pagina de Facebook a Umbrelei Verzi, adică AICI, în perioada 29 iunie – 3 iulie. 😉

Joy

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.