La aşa sistem sanitar, aşa medici!

Motto: Nu-ţi place la Românica? Tratează-te la Viena, cine te opreşte…

Priviţi-o cu atenţie pe individa din filmul următor:

Cucoana se numeşte Simona Şopov Beraru şi este medic în Capitala Ţării cu frunză. Cel puţin, aşa ai crede la o primă impresie, că este medic. Asta şi pen’că, la o rapidă căutare pe Google afli că are vreo 51 de ani, a terminat Medicina şi a prestat undeva pe la Tulcea. Şi este, surpriză!, vicepreşedinte la SOCIETATEA Naţională de Medicina Familiei/Medicină generală(Conducere)

De vreo cîteva luni însă femeia a venit la Bucureşti şi are cabinetul medical în incinta Gării de Nord, unde cîndva a fost Punctul de prim ajutor. Şi, din nefericire, tot de vreo cîteva luni este şi medicul de familie al mamei mele.

De ce spun că este doar aparent medic? Pentru că acest exemplar nu are nicio legătură cu deontologia şi profesionalismul acestei meserii. Şi, probabil, asemeni ei mai sînt şi alţii. Şi cred că astfel de specimene nu fac decît să aducă un prejudiciu de imagine grav sistemului sanitar din România, şi aşa cocoşat şi ca vai de el. Cu toate neajunsurile financiare, cu toată lipsa de respect pe care autorităţile le-o arată cadrelor medicale cînd vine vorba de drepturile lor, nu este admisibil ca un discipol al lui Hippocrate să-şi trateze pacienţii cu atîta duşmănie, dezinteres şi nesimţire precum o face această individă. Cu atît mai mult cu cît îţi mai şi  reprezinţi colegii!

Am cunoscut-o acum vreo două luni cînd am mers să-i cer, în numele mamei mele, o trimitere la Cardiologie. Lăsînd la o parte aspectul fizic (deşi cred că un medic în cabinet ar trebui să poarte halat, şi nu nişte ţoale de discotecă în culorile papagalului, ultimul răcnet pe Centură, pînă la urmă poate să stea şi-n chiloţi dacă e un profesionist!), felul în care am fost primită de această doamnă a fost unul de toată jena pentru ea. Nu doar că timp de un sfert de oră mi-a lătrat că nu mai eliberează trimiteri, pe motiv că nu ştiu ce colegă  de-a dumneai a primit amendă (!), ba chiar am fost acuzată că reprezint sursa nemulţumirilor şi frustrărilor ei. (Ceva de genul: „Puteam să profezez şi eu în Franţa ca Ionescu, nu aici..” – n.r: dr. Ionescu este cel care a deţinut cabinetul medical acolo înaintea ei!!!!)

Cu chiu şi mult vai am reuşit atunci să-i procur mamei mele documentul necesar şi, tot de atunci, încerc să o conving să-şi schimbe medicul de familie.

Ieri am reuşit să-i găsesc maică-mi alt medic. Asta după ce un alt necaz m-a obligat să ajung, acum vreo două săptămâni, din nou faţă în faţă cu individa,  pentru o altă trimitere. Ieri, din cauza incompetenţei sale, mi-am plimbat mama greu deplasabilă între două unităţi medicale şi am fost nevoită să-i fac analizele cu plată, deşi mama, pensionară, plăteşte bani grei la Casa de Asigurări de Sănătate.

Aşa că, în timp ce aşteptam rezultatele unei radiografii, i-am găsit mamei mele un alt medic şi am convins-o să se transfere.

Dar cum în ţara asta minunată totul se face birocratic, şi transferul unui pacient are loc doar după ce medicul cel nou aduce la cunoştinţa celui de la care pleacă pacientul, în baza unei Scrisori (tip), intenţia de schimbare.

Deci, ieri după amiază, am ajuns din nou la uşa „minunatei” pentru a-i înmîna Scrisoarea medicală şi pentru a-i retrage mamei mele fişa. Nu vreau să amintesc poveştile „de bine” la adresa ei auzite de la pacienţi timp de oră cît am stat şi-am aşteptat în faţa uşii. Oricum, nu m-ar mai fi mirat nimic!

Pe scurt, cînd am ajuns eu, lumea era deja nemulţumită, deoarece unul dintre pacienţii care aşteptau fusese practic scos din cabinet de profesionista, care îşi băgase o cunoştinţă la control şi pe care o ţinuse aproape o oră în cabinet. Are şi ‘mneaei priorităţi, deh!

https://i2.wp.com/thumbs.ziare.com/Daca-nu-se-intervine-serios-pe-legislatia-actuala-in-domeniu--Medicii-de-familie-au-de-gand-sa-refuze-semnarea-contractului-cadru-pe-2011-2012/a2d63b36ac20d91bc/240/0/1/70/Daca-nu-se-intervine-serios-pe-legislatia-actuala-in-domeniu--Medicii-de-familie-au-de-gand-sa-refuze-semnarea-contractului-cadru-pe-2011-2012.jpgCînd „pila” a plecat, a ieşit şi ea din „scorbură”, moment în care cei ce aşteptau i-au reproşat felul neporfesionist în care procedase, scoţînd acel pacient din cabinet. Drept replică a venit următoarea frază: „Eu n-am asistentă, vrea cineva să stea gratis în locul asistentei să facă ordine? Ia nu mai comentaţi! O să plec de aici direct la psihiatrie…”.

Am lăsat-o să arunce veninul pînă oboseşte, apoi i-am spus de ce am venit şi am întrebat-o cum ar trebui să procedăm astfel încît să ne încheiem „relaţia” sublimă cît mai repede şi mai nedureros cu putinţă. Mă hotărîsem chiar să nu-i mai zic nimic despre faptul că mama mea stă la pat semiimobilizată de o săptămînă din cauza incompetenţei ei. Tot ce vroiam era să-mi dea fişa medicală (copie, nu original!) şi să nu-i mai văd vreodată mutra.

Acesta a fost cred cel mai de rahat moment trăit de mine vreodată în faţa uşii unui medic, şi anume momentul în care individa a început să urle şi să-mi spună că nu-mi dă nimic pe loc, că fişa se eliberează în 15 zile. Am continuat, calmă, să o întreb în ce dată ar dori ficaţii ei să ne mai vedem, mîine (adică azi!), luni sau în cea de-a 15-a zi… În timp ce ea urla şi eu continuam s-o întreb (încă mă stăpîneam!), mi-a aruncat un „1 septembrie” răcnit şi mi-a trîntit uşa în nas. Nu erau în jurul nostru decît vreo şase-şapte pacienţi care priveau sideraţi scena.

I-am transmis atunci un „nesimţita draqului” (care a sunat aproape ca un alint la ce zi de coşmar trăise mama din cauza ei), mesaj care şi-a făcut, surprinzător, efectul, pentru că m-a auzit şi a deschis uşa, fix bine cît să o informez, tare de data asta, că este la fel de profesionistă precum o cizmă,  o ruşine pentru medicina românească, o frustrată şi-o incompetentă, care-şi bate joc de oamenii din faţa uşii ei. Şi că, dacă aş fi în locul celor care aşteptă, aş concedia-o în secunda doi şi aş lăsa-o să aibă în listă tot atîţia pacienţi cîţi a botezat.

Inevitabil, voi mai da ochii cu ea. Asta după ce voi suna puţin pe la Colegiul Medicilor, unde sper să aflu exact cum se procedează în situaţii de genul ăsta.Mai ales că doamna deţine „foncţii”!!!

Acum, nici faptul că Antena 3 sau B1 invită „specialişti” de genul ăsta nu mă miră… În fond, cîtă vreme interlocutorul are (sau arată ca un) papagal, ce mai contează cîte parale face în realitate! Ratingu’ să crească şi pulimea să caşte gura, asta e important.

PS: Pentru reclamaţii de genul ăsta, se pare că pacienţii se pot adresa Colegiului Medicilor din Bucureşti, cu sediul în str. Avram Iancu nr. 1, sector 2, tel/fax: 310.21.26, 310.21.27, 315.32.21, 315.32.22, email: cmb@cmb.ro.

PPS: Uitasem ce era cel mai important!!!! În cabinetul ei tronează un afiş pe care stă scris: „Noi aici ne străduim să facem lucruile cît putem de bine. Cui nu-i convine, e liber să plece!”.

Joy

Anunțuri

15 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Ady spune:

  «În cabinetul ei tronează un afiş pe care stă scris: “Noi aici ne străduim să facem lucrurile cît putem de bine. Cui nu-i convine, e liber să plece!”.»
  Se pare că libertatea despre care scrie în afiș e prost înțeleasă de doamna doctor profesionistă neprofesionistă.
  Din păcate prezența profesioniștilor neprofesioniști în societate, în orice domeniu, este înspăimântător de mare, procentual vorbind. Atitudinea comunistă primează în comportamentul unora….însă nu și în profesionalismul lor. Totuși pe vremea „răposatului” mai erau oameni calificați.
  Din acest punct de vedere, comunismul e încă prezent… (vezi melodia Adei Milea – Ceaușescu n-a murit)…
  Sper ca mama ta să se facă bine… 🙂

  Apreciază

  1. Joy spune:

   merci Ady, asta imi doresc si eu… cit despre cucoana, sper sa primeasca ce merita la un moment dat….

   Apreciază

 2. andrei spune:

  ai dreptate cu „doamna” asta, e o frustrata si se razbuna pe pacienti. sa nu mai zic de ce poze indecente posteaza pe toate siturile… o mizerie vulgara si indecenta. sanatate mamei tale!

  Apreciază

  1. Joy spune:

   Multumesc, Andrei, pentru mesajul tau si pentru gindurile bune! Acum am mutat-o pe mama la alt medic de familie, o femeie extraordinara pe care cred ca Dumnezeu mi-a scos-o in cale. Cit despre „fosta”, ii doresc sa primeasca ce ofera… Bun venit pe Joy!

   Apreciază

   1. Luca spune:

    Am citit si eu articolul scris si uimirea imi crestea cu fiecare rand parcurs. Asa ganduri pline de ura nu pot veni de la o persoana de buna credinta. Imi pare rau, dar cine are dreptate intr-o anumita chestiune nu are nevoie sa foloseasca cuvinte incarcate de venin, asa cum am intalnit acum si sa improaste cu noroi ceea ce nu cunoaste indeajuns. Ceea ce pune sub un semn mare de indoiala spusele tale, Joy. Daca ai diferende cu cineva, nu inseamna neaparata ca ai si dreptate. Toti suntem oameni si interpretam subiectiv anumite situatii. Si gresim. Si exageram. Si aruncam cu piatra. Si facem rau.

    Si eu o cunosc pe doamna doctor, ca pacient, si am numai cuvinte de lauda pentru dumneaei. Deci mai sunt si alte pareri, nu mai judecati oamenii dupa judecata altora.

    Apreciază

 3. Joy spune:

  Luca, daca o cunosti asa bine cum spui, ma indoiesc de obiectivitatea celor scrise de tine aici… Eu n-am facut decit sa relatez niste intimplari mizerabile traite in cabinetul unui „medic”… Daca ai parinti si daca, vreodata, vei avea nesansa sa-i vezi tratati in halul asta de niste neispraviti, poate ca te vei gindi de doua ori inainte de a mai posta „pupincurisme”… Da-mi voie sa ma indoiesc eu de buna-credinta ta.. N-ai decit sa te tratezi in continuare la dumneaei… Succes!

  PS: vezi ca si-a luat niste penalizari (care se pot verifica), fapt ce justifica din plin ca e o capacitate!

  Apreciază

  1. Luca spune:

   „Pupincurisme”?
   In ce scop as fi postat AICI „pupincurisme”? Nu prea ai logica in ceea ce spui. De fapt, continui sa ataci si acum, destul de urat, pe cel care nu gandeste ca tine. Si asta spune multe.
   Eu mi-am spus doar opinia, n-am stiut ca e interzis.

   Apreciază

   1. Joy spune:

    Mi-am plimbat mama bolnava pe brate intre cabinete pentru ca „specialista” ta n-a fost in stare sa-i dea o trimitere competenta si tu imi comentezi astfel: „sa improaste cu noroi ceea ce nu cunoaste indeajuns” sau „interpretam subiectiv anumite situatii”… Ai tupeu! De malpraxix ai auzit???

    Nu contest ca sistemul sanitar din Romania e deficitar si ca salariile pe care le primesc cadrele medicale sint de mizerie, dar nu exista nicio scuza pentru ca un medic sa isi bata joc de pacienti… Iar daca doamna e nemultumita, sa se plinga la partidul din care face parte sotul dumneai, ca sint la putere, si sa incerce sa rezolve ce nu-i convine… Nu sa-si verse frustrarile pe pacienti… Si DA, pe blogul asta atac orice aspect pe care il consider mizerabil in tara asta, atunci cind il intilnesc… si asta a fost unul! Sanatate!

    Apreciază

  2. Luca spune:

   Dar iti ataci si partenerii de dialog, asta e problema.
   De aceea nu esti credibila in ceea ce spui.
   Esti prea inveninata. Pacat.

   Apreciază

   1. Joy spune:

    Iti promit ca, in viitor, iti voi mai aduce si alte argumente la cele scrise de mine, vizavi de „profesionalismul” doamnei… Asta ca sa fiu si mai credibila! Pina la urma, de ce sa nu o transformam in stire daca tot avem subiect? E pacat sa ramina doar la stadiul de articol pe un blog… Poate asa se vor convinge si altii care intra pe-aici si citesc ca nu scriu niciodata in necunostinta de cauza si nu preiau fara sa numesc sursa… Aproape ca uitasem intimplarile astea nefericite…

    Pina atunci, poate privesti si filmul postat… Asta ca sa nu te miri daca vreodata medicul de familie te va privi cum ii mori la usa!

    Apreciază

 4. gabi spune:

  Gabriela, doamna Sopov e divortata de un an si ceva, nu amesteca lucrurile.

  Apreciază

  1. Joy spune:

   http://www.primaria-tulcea.ro/imagini/pdf/da_sopov.pdf Este site-ul oficial al Primariei Tulcea. Sa inteleg ca Primaria Tulcea afiseaza informatii neconforme cu realitatea?

   Apreciază

 5. Joy spune:

  Plingeti-va Primariei Tulcea de acest aspect, si anume neactualizarea informatiilor de interes public postate pe site-ul oficial al institutiei, asta nu schimba cu nimic problema semnalata de mine. Numai bine!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s