Uite de ce ieşim în stradă pentru Roşia Montană!

Motto: „Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă” (Munţii noştri – O. Goga)

Doi senatori, unul din opoziţie şi un altul de la putere, şi-au dat mîna în 2009 pentru a modifica Legea minelor. Din păcate, nu în interesul României, ci în favoarea intereselor concesionarilor de mine. Aşa cum sînt de pildă cei de la Gabriel Resources – Roşia Montană Gold Corporation.

https://i0.wp.com/www.radioomega.ro/wp-content/uploads/2011/07/ruset-grebla.jpg
Şmecherii care vor să deschidă mine în curtea oricui

În iunie 2009, senatorii Toni Greblă (PSD) şi Ion Ruşeţ (PDL) au iniţiat un proiect legislativ de modificare a Legii minelor 85/2003. Expunerea de motive este de fapt o pledoarie cît se poate de clară pentru eliminarea dificultăţilor judiciare întâmpinate de RMGC în ultimii ani (avize de mediu, avize de urbanism, anularea sau invalidarea acestora, certificate de descărcare de sarcini arheologice, exproprieri, lipsa de finanţare a autoritatilor centrale sau locale). Fireşte, în această expunere de motive nu se face nici o referire directă la societatea comercială RMGC.

Proiectul lui Greblă (preşedintele Comisiei juridice din Senat, una dintre cele mai importante comisii permanente din Parlament) şi Ruşeţ propune eliminarea certificatului de urbanism sau, după caz, păstrarea acestuia doar cu titlu informativ, de fotografie a locului. O altă modificare importantă prevede accelerarea avizelor de mediu şi a certificatului de descărcare de sarcină arheologică, toate sumele necesare urmînd a fi suportate, la cerere, de către titularul licenţei de exploatare.

Însă de departe cea mai scandaloasă modificare propusă de Greblă şi Ruşeţ la Legea minelor prevede ca exproprierea să se facă în numele statului român, direct de către titularul licenţei (care va avea dreptul,  după exproprierea iniţială, la o nouă expropriere, dacă va fi necesar pentru dezvoltarea proiectului minier)!

În privinţa sumelor necesare exproprierilor, cei doi senatori au inserat o prevedere în care se specifică faptul că sumele pentru exproprieri trebuie să fie suportate de titularul licenţei, şi nu de statul român, iar sumele să fie achitate doar proprietarilor care au hotărîre judecătorească de recunoaştere a proprietăţii (deşi proba proprietăţii se poate face cu orice alt mijloc legal). Suspendarea procedurii de expropriere va putea fi admisă doar dacă proprietarul expropiabil va depune o cauţiune de 10% din valoarea casei. Mai clar spus, proprietarii vor fi la mîna titularului licenţei: ori acceptă să se mute şi sa primească ce îi propune titularul licenţei, ori se judecă cu acesta. Aşadar, cine nu are hotărîre judecătorească nu primeşte nimic, iar în plus, va fi şi strămutat, urmând să se judece cu titularul licenţei în următorii 20 de ani. Astfel, e lesne de imaginat cam cât succes va avea demersul în justiţie al unui simplu cetăţean din Roşia Montană împotriva RMGC, o companie care are bugete de milioane de euro anual pentru avocaţi de top.

Proiectul de modificare a Legii minelor mai prevede şi accelerarea scoaterii terenurilor arabile din circuitul agricol. De asemenea, propune plata taxei de explorare şi exploatare către autorităţile locale. Asta nefiind altceva decît o măsură prin care se pot controla mai uşor autorităţile locale.

În fine, cei doi senatori au mai inserat şi o prevedere referitoare la prelungirea automată a licenţei care urmează a fi făcută cu toată perioada procedurilor de expropriere şi avizare. (Sursă: Cotidianul)

CITEŞTE ARTICOLUL COMPLET AICI!

CITEŞTE ŞI Asociatiile “MaiMultVerde” si “Alburnus Maior” considera inacceptabile modificarile propuse la Legea minelor de senatorii Toni Grebla si Ion Ruset

Uite de ieşim în stradă pentru Roşia Montană

https://gabriellajoy.files.wordpress.com/2011/10/salvatirosiamontana.jpg?w=225România a pierdut, în perioada 1952-1960, printr-o firmă sovieto-română, cea mai mare rezervă energetică a ţării, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru că sovieticii “nouă nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”.

Politicienii de astăzi vor să dea unei firme canadiano-române cu acţionariat american, zăcămintele de metale rare şi preţioase de la Roşia Montană în schimbul locurilor de muncă. Participaţia României în această firmă este de doar 20% şi riscă să ajungă la 0,6% în urma ultimei majorări de capital, la care acţionarul român nu a putut participa. Statul urmează să suporte cheltuielile de întreţinere a barajului şi a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare şi tratare a apei pe o perioadă nedeterminată, estimate la 12 milioane de euro anual.

Statul român ar primi 4% redevenţe pentru aur şi argint. Presa vorbeşte despre majorarea acestui procent la 6% prezentată ca o negociere reuşită, fără să se spună că în ţări ca Africa de Sud redevenţele pentru metale preţioase sînt de minim 20%.

În cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Roşia Montană, se estimează a fi 1,5 grame de aur pe tonă de minereu şi 11, 7 grame de argint pe tonă. Dacă nu vi se pare o exploatare rentabilă, aveţi dreptate! Motivaţia pentru acest proiect stă în metalele rare care însoţesc zăcămintele de aur. Vanadiu – 2500 grame pe tonă,  arseniu – 5000 grame pe tonă,  titan – 1000 grame pe tonă,  molibden – 10 grame pe tonă, nichel – 30 de grame pe tonă, crom – 50 grame pe tonă, cobalt – 30 grame pe tonă, galiu – 300 grame pe tonă, germaniu – 20 grame pe tonă, wolfram, molibden etc.

Dacă punem aceste resurse în context mondial, epuizarea resurselor de energie şi nevoia dezvoltării energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice şi turbinelor eoliene, descoperim că prima criză cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petrolieră, ci cea a metalelor neferoase.

Galiul, spre exemplu, care se găseşte la Roşia Montană în cantităţi de 300 de ori mai mari decît aurul, este folosit în fabricarea panourilor fotovoltaice şi preţul actual este de 900 de dolari pe Kg.  Utilizarea lui va creşte pe măsură ce tehnologiile vor fi perfecţionate şi rentabilitatea energiei solare va creşte concomitent cu scumpirea petrolului.

26% din resursele de cupru extractabil din scoarţa Pământului s-au pierdut deja în gropi de gunoi. Închiderea minei de cupru de la Roşia Poieni, pentru a se face loc R.M.G.C., a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu îşi aduc aminte cînd fac calculele locurilor de muncă.

Din anumite informaţii (n.r. am aflat că), în contractul de concesiune secretizat se spune că orice metal în plus recuperat intră în beneficiul celui care exploatează zăcămîntul. Falsa desecretizare trambiţată de Traian Băsescu nu a făcut lumină asupra acestui aspect.

Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnologii de minerit pînă la sfîrişitul anului 2011. Aduceţi-vă aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofă dupa Cernobîl. Statul roman are de plătit circa 200 de milioane de dolari despăgubiri.

La Roşia Montană ar urma să se folosească aproximativ 1.561.000 tone substanţe periculoase, dintre care 84.000 tone de cianură, în cea mai mare carieră cu crater deschis din Europa şi cel mai mare baraj, înalt de 185 m. Gîndiţi-vă la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunării, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversităţii.

Roşia Montană este unul dintre siturile cele mai bogate în resurse de patrimoniu cultural ale României, cuprinzînd într-un teritoriu întins, pe cca. 650 ha, 50 de monumente istorice clasate, dintre care 7 desemnate drept monumente de valoare naţională şi universală. De asemenea, patrimoniul cultural de la Roşia Montană este recunoscut şi prin Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional.

Acest statut juridic de protecţie plasează Roşia Montană înaintea multor oraşe prin numărul şi valoarea monumentelor istorice şi pe primul loc între aşezările rurale ale României.   Conform legii, protejarea şi punerea în valoare a acestor valori instituite reprezintă lucrări de utilitate publică, de interes naţional.

Academia Română, Casa Regală, ICOMOS (Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor), ca organizaţie expert a UNESCO, Ad Astra, Alburnus Maior, ONG-uri din România şi internaţionale, numeroşi experţi, instituţii, studenţi şi cercetători români din strainatate (RSSA, LSRS) recomandă şi susţin includerea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO.https://i0.wp.com/lumif9.jalbum.net/Ro%C8%99ia-Montana---sit-UNESCO/slides/IMG_4866.jpgConstatăm că ruşinea de a fi romăn şi lipsa de reacţie a romănilor în faţa nedreptăţilor a fost indusă de aceleaşi televiziuni care astăzi sînt complice la cel mai mare jaf din istoria poporului român.

Vă aflaţi printre puţinii care au rezistat campaniei de dezinformare în care au fost angajate televiziunile, de aceea  vă solicităm implicarea, nu doar ca simplu semnatar, ci ca militant, să faceţi cunoscut adevărul despre proiectul minier de la Roşia Montană. Promovaţi petiţia online, daţi acest mesaj mai departe!

Petiţia noastră de pe http://www.rosiamontana.net a strans peste 30.000 de semnături, la care se adaugă alte 27.000 de semnături pe hîrtie strînse în Bucureşti prin acţiunea “la corturi” din ultimele 3 săptămîni, la care au luat parte peste 350 de voluntari.

Eforturile noastre au fost remarcate şi amintite într-o recentă dezbatere din Parlamentul European. În urma dezbaterii, Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European a anunţat că se va deplasa în România la începutul lunii noiembrie pentru o ancheta asupra proiectului de la Roşia Montană. Vă propunem ca, pînă atunci, doar cu ajutorul dvs.  să strîngem 100.000 de semnături din toată ţara, iar în preajma vizitei CE să organizăm de la Casa Poporului, spre sediul Comisiei Europene în Bucureşti, cel mai mare marş de protest pentru Roşia Montană, la care vom putea invita toţi semnatarii petiţiei. 

[…]Vă rugăm să ne comunicaţi intenţia de a strînge semnături printr-un email la petitii@rosiamontana.net sau SMS la 0727.769.509., cu nume, telefon şi email. Ţinem legătura pentru a vă comunica locul şi data exacta la care vom colecta semnăturile strînse.

Dacă sunteţi din provincie, trimiteţi semnăturile prin poştă la punctul de lucru din Cluj al asociaţiei Alburnus Maior pe Str. David Ferencs nr 10, ap. 5 Cluj-Napoca, Jud. Cluj, 400102 România şi o copie scanată pe adresa petitii@rosiamontana.net.

Aveţi şi opţiunea de a ajuta la desfăşurarea acestei campanii de acasă, pe calculator. Trimiteţi un email pe voluntar@rosiamontana.net prin care să vă manifestaţi disponibilitatea şi o să primiţi detalii.

În Bucureşti, am obţinut avize pentru amplasare de corturi şi bannere în sectorul 1 şi recent în sectorul 4.

Locatiile sunt:

Sectorul 4: Metrou Tineretului; Metrou Constantin Brîncoveanu, Metrou Piaţa Sudului, Şos. Giurgiului – Piaţa Progresu, Metrou Apărătorii Patriei, Piaţa Unirii (capătul tramvaielor), Metrou Eroii Revoluţiei.

Sectorul 1: Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Charles de Gaulle şi Perla.

Vă rugăm să vă programaţi pe http://www.rosiamontana.net/la-corturi/ pentru voluntariat la corturi şi să recomandaţi prietenilor. Avem nevoie de participarea voastră!

Vă mulţumim!

Ionuţ Părăuşanu, voluntar pentru Roşia Montană

Tel.  0727.769.509 / Fax. 0215.698.840

petitii@rosiamontana.net / ecosemnal@gmail.com” (Sursă: E-mail)

CITEŞTE ŞI:

Secrete din “Afacerea Roşia Montană”!

Joy

5 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Andrei spune:

  In folosul nostru e sa se faca mai repede locuri de munca si sa se aduca bani la buget, plecarea nokia o sa se simta foarte tare incepand de anul viitor. Daca nu incepem sa dam drumu la proiecte o sa ajungem iar in criza

  Apreciază

  1. Maghiarul spune:

   Ministrul Borbeli sa fie arestat pentru antepronuntare
   Birbeli s-a pronuntat deja ca va fi cea amia moderna mina,etc.,etc.In calitatea pe care o are aceasta afirmatie,inainte de acordarea avizului de mediu, inseamna ANTEPRONUNTARE si implicit INFLUENTAREA luarii unei decizii obiective.Pentru TRAFIC de INFLUENTA sa fie arestat !

   Apreciază

   1. Joy spune:

    Intr-o tara cu o democratie sanatoasa si cu un sistem de legi functional, un ministru cu o astfel de atitudine ar fi fost cel putin sanctionat. Intr-o Romanie asa cum o stim cu totii, in care criminalii dovediti primesc pedepse cu suspendare sau, si mai „frumos”, NUP, acest ministru nu cred ca a facut altceva decit sa-si consolideze pozitia in Guvern cu afirmatia sa. Bun venit pe JOY!

    Apreciază

  2. Joy spune:

   Andrei, nu sint de acord cu munca in orice conditii… Si sclavia inseamna tot munca, insa nu e o munca in folosul ambelor parti. Mai gindeste-te! Bun venit pe JOY!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.