Respiră adînc şi gîndeşte-te bine!

on
Respiră adînc şi gîndeşte-te bine!” este o campanie socială destinată tuturor persoanelor din România şi are drept scop prevenirea, informarea şi responsabilizarea acestora în ceea ce priveşte cancerul la plămîni.

Campania se desfăşoară în perioada 4 – 30 noiembrie în centrele Euromedic România din: Arad (Centrul de Diagnostic Imagistic Euromedic Arad­­), Bucureşti (Centrul de Diagnostic şi Tratament Euromedic Fundeni- Bucureşti), Constanţa (Centrul de Diagnostic şi Tratament Euromedic Constanţa) şi Petroşani (Centrul de Diagnostic Imagistic Euromedic Petroşani) şi constă în oferirea de radiografii pulmonare gratuite.
Campania este iniţiată şi derulată de către Liga Română de Cancer cu sprijinul Euromedic România şi Roche România.
https://i2.wp.com/img.garbo.ro/images/article_pictures/front/9114_front.jpgÎn cadrul campaniei, cei interesaţi pot efectua o radiografie pulmonară gratuită în oricare din centrele Euromedic din oraşele menţionate mai sus, pe baza voucherelor disponibile pe site-urile http://www.invingemcancerul.ro, http://www.romaniancancerleague.org şi http://www.euromedic.ro. Numarul total al radiografiilor pulmonare gratuite ce se vor realiza în Centrele de Diagnostic Imagistic Euromedic este de 600, cîte 150 pentru fiecare centru.

Orice persoană fizică în vîrstă de 18 ani poate solicita investigaţia gratuită pusă la dispoziţie de Euromedic. Persoanele cu vîrsta cuprinsă între 14 şi 18 ani pot solicita realizarea investigaţtiei numai cu consimţămîntul tutorelui legal.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate, atît în rîndul bărbaţilor, cît şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. Citeşte mai multe detalii AICI.

Cauzele cancerului pulmonar

Spre deosebire de majoritatea altor tipuri de cancer, ale căror cauze sînt adesea necunoscute, cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% dintre pacienţi, de fumat. Corelaţia dintre cele două (fumat şi cancer) a fost descoperită încă din anii 1950. În rîndul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rîndul femeilor fumatoare este de 12%. Specialiştii estimează că un individ care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi are un risc de a dezvolta cancer pulmonar de 20 – 25 de ori mai mare comparativ cu un nefumător.

https://i0.wp.com/www.contraboli.ro/stuff/p/cancer-pulmonar.jpg

Dacă persoana renunţă la fumat, riscurile de apariţie a cancerului se reduc treptat în timp, însă destul de greu. Se pare că abia după 15 ani de abstinenţă totală de la fumat riscurile de apariţie a cancerului încep să devină similare cu cele ale unui nefumător, însă ele se reduc la 2% doar după 30 de ani de la abandonarea fumatului. În primii 10 ani, riscurile se menţin însă foarte ridicate. Fumatul pipei sau al trabucurilor este şi el un important factor de risc, însă nu la fel de semnificativ precum fumatul ţigărilor obişnuite. Fumatul pipei este mai frecvent asociat apariţiei cancerului de buză. Aproximativ 85% din totalitatea cancerelor pulmonare apar la fumători sau la cei care, între timp, au abandonat acest viciu. (Sursă: invingemcancerul.ro)

Citeşte şi: Nu am făcut destul. Ajută-ne! Mergi la control

Joy

Anunțuri

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s