Asasinii economici (I)

Motto: « Sunt două metode de a cuceri şi de a înrobi o naţiune. Una este prin sabie. A doua este prin îndatorare.» John Adams (1735-1826)

Am primit azi, pe e-mail, un filmuleţ intitulat „Asasinii economici”.

Sintagma nu e nouă. La o primă cautare pe Google, mi-au apărut pagini scrise încă dinainte de declanşarea crizei economice. Şi totuşi, pentru cei care nu au auzit sau n-au citit nimic despre subiect, au acum ocazia să afle.

John Perkins (poza preluata de pe site-ul http://www.johnperkins.org)

O menţiune mai fac, doar! În anul 2007, americanul John Perkins avea să publice „Confesiunile unui Asasin Economic”, carte ajunsă Bestseller, el însuşi fiind un astfel de „personaj” (nu ştiu dacă îl pot numi aşa, pentru că el există, nu e ficţiune), după cum singur mărturiseşte în paginile cărţii.

Ce sînt, de fapt, „asasinii economici”? O să folosesc definiţia dată de Perkins:

Asasinii economici sînt profesionişti extrem de bine plătiţi, care escrochează de miliarde de dolari ţări din întreaga lume. Ei redirecţioneaza bani de la Banca Mondială, de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de la alte organizaţii străine „de ajutor” către seifurile corporaţiilor uriaşe si către buzunarele celor cîtorva familii bogate care controlează resursele naturale ale planetei.

Iată cam cum descrie Perkins modul acestora de a acţiona:

Noi lucrăm în multe moduri diferite dar, probabil, cel mai frecvent este să găsim o ţară care are resurse, cum ar fi petrol… şi apoi aranjăm un împrumut uriaş acelei ţări de la Banca Mondială sau una din celelalte organizaţii de acest tip. Dar banii nu ajung cu adevărat în acea ţară. De fapt, ajung la marile noastre corporaţii pentru a construi proiecte de infrastructură în acea ţară de care să beneficieze corporaţiile noastre şi cîţiva oameni bogaţi din acea ţară. Dar nu ajută majoritatea oamenilor de loc.

Întreaga ţară rămîne cu o datorie foarte mare.

Este o datorie atît de mare încît nu pot să o plătească, şi asta face parte din plan, să nu poată să o plătească. La un moment dat, noi, asasinii economici, mergem înapoi acolo şi le spunem :

Ascultaţi, aţi pierdut mulţi bani, nu vă puteţi plăti datoriile, aşa că vindeţi petrolul foarte ieftin la companiile noastre petroliere, lăsaţi-ne să construim o bază militară la voi în ţară… trimiteţi trupe şi susţineţi-le pe ale noastre într-un loc  cum ar fi… Irak, sau votaţi-ne la viitoarele alegeri ONU. Să privatizeze compania de electricitate, sistemul de apă şi canalizare şi să le vîndă corporaţiilor din SUA şi altor corporaţii multinaţionale.

Deci, este o adevărată reţea şi este atît de tipic modul de acţionare al FMI şi Băncii Mondiale. Ei îndatorează o ţară şi este o datorie atît de mare, încît nu pot să o plătească. Apoi, ei se oferă să refinanţeze datoria şi trebuie ca ţara să plătească o dobîndă şi mai mare. Apoi ceri acest «quid pro quo», pe care-l numeşti condiţionalitate sau bune relaţii, care înseamnă că trebuie să-şi vândă resursele, incluzînd multe din serviciile lor sociale, companiile de utilitate, uneori sistemele lor educaţionale, penale, de asigurări la corporaţii străine.

Pe scurt, în timp ce majoritatea populaţiei globului nu este conştientă de această realitate, băncile, în colaborare cu guverne şi corporaţii, continuă să-şi perfecţioneze şi să-şi extindă tacticile de luptă economică, dînd naştere la noi entităţi, cum ar fi Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional, şi inventează un nou tip de soldat: Asasinul economic.

Scenariul vă sună cunoscut? Vă reamintesc: cartea lui Perkins a apărut în anul 2007, cînd România nici nu auzise de criză economică sau de recesiune!

Nu vreau să par apocaliptică, dar, limitîndu-mă strict la România, tare mă tem că pentru generaţiile viitoare noţiunile de „libertate” şi „independenţă” nu vor fi decît nişte cuvinte de DEX.

Nu am citit cartea. Însă intenţionez să o cumpăr şi să o citesc. Informaţiile pe care le am şi pe care le-am postat sînt luate de pe net. Dacă sînteţi curioşi să ştiţi mai multe despre subiect, dar şi despre John Perkins, vizitaţi-i site-ul:  John Perkins Official Web Site.

Filmuleţul de mai jos este aproximativ la fel cu cel primit de mine pe mail. Vizionare plăcută!

Joy

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.