Cum se reformează statul – Studiu de caz!

on

Se ia o instituţie de-a statului care n-a fost încă privatizată (dar care are potenţial!) şi, cu girul partidului de la putere, începe marea transformare.

Pentru început, instituţiei i se schimbă directorul general. Fulgerător, într-o după-amiază, după o şedinţă a Consiliului de Administraţie. La manevrele de debarcare se folosesc obligatoriu oameni din interior, întotdeauna trădătorii care pentru un ciolan şi-ar vinde pînă şi mama. În locul celui proaspăt destituit (om cu vechime şi experienţă profesională) se înscăunează cineva mai tînăr, „cu viziune şi loial” (a se citi: „căruia i s-au trasat nişte sarcini de partid despre cîţi bani trebuie să-i aducă şi care a înţeles că rolul său este să pună pe butuci instituţia”).

În scurt timp, oamenii din top-management şi middle-management încep şi ei să fie schimbaţi. În locul lor sînt aduşi prietenii noului numit, majoritatea după chipul şi asemănarea sa. Nu contează lipsa experienţei profesionale, nici faptul că aceştia nu au pregătire în domeniu, e suficient că şi ei, la rîndul lor, au „viziune şi sînt loiali” (activitatea de la partid îi recomandă şi restul sînt doar amănunte răutăcioase).

Vechii angajaţi încep să fie desconsideraţi, înjosiţi, puşi la zid. Anii de muncă nu mai reprezintă nimic, ba dimpotrivă, sînt catalogaţi drept plafonaţi, îmbătrîniţi. Încep să apară debutaţii, dar nu tineri angajaţi de pe băncile facultăţilor cum e firesc într-o societate sănătoasă, ci oameni în floarea vîrstei, trecuţi de 30-40 de ani şi care acum, din cauza crizei, sînt nevoiţi să-şi mişte curul la serviciu.

Pentru că cei noi nu prea ştiu cu ce se mănîncă toată povestea asta, dar pentru a da impresia că înainte de ei nu a fost viaţă, încep să schimbe forma: reorganizează structura organizaţională (că deh!, trebuie să facă loc altor noi angajaţi, partidul e mare şi are multe guri de hrănit), schimbă culorile de la hîrtia cu antet, caracterul literelor din corespondenţa externă, pun virgula, măsoară cu rigla cîţi centimetri are alineatul în documente, mută departamentele de la un etaj la altul, zbiară, ţipă, dau afară, se bat cu pumnul în piept că debarcarea lor acolo reprezintă cea de-a doua venire a lui Mesia. Şi, bomboana pe colivă, într-un acces de impulsivitate, noul director general îl face carne de tun pentru presa avidă de senzaţional pe fostul director general, pe care îl scoate vinovat de faptul că afară plouă (sic!).

Pe fond, nu se schimbă nimic. Vechii angajaţi continuă să tragă ca boii la jug, dar acum muncesc şi pentru cei noi, care au început să aibă cearcăne şi cărora le-a cam pierit din obraji frăgezimea din primele zile. Ca să simtă şi mai pregnant schimbările, lucrătorilor li se îngreunează activitatea zilnică, prin introducerea unor paşi suplimentari în procedurile de lucru.

Toate astea durează un timp scurt, circa doi ani, după care partidul cere, din nou, înlocuirea directorului general. Povestea se repetă: Într-o după-amiază, Consiliul de Admnistraţie decide, echipa de management se schimbă, vin oameni noi, pleacă o parte din cei veniţi în urmă cu doi ani. Atenţie: oamenii vechi rămîn şi continuă să ţină în viaţă instituţia.

Povestea se repetă…

Rezultatele reformei: calitatea serviciilor scade, în instituţie se creează haos, încep să dispară profesioniştii.

Acum, vă propun să încercăm un exerciţiu de imaginaţie: să punem România din ultimii ani în locul cazului particular descris de mine.

Îi felicit pe cei care reuşesc să înţeleagă încotro ne îndreptăm; celor care nu-şi dau seama, le sugerez să pună mai multe ştampile pe foaia lor de vot şi le recomand să urmărească emisiunile lu’ Partidu’ Poporului, ce se adresează doar publicului cu creierul odihnit.

Joy

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.