Prietenia

Motto: Prietenia nu este o specie de dragoste. Este alt gen. În timp ce dragostea are ca sursă partea neînţeleasă a spiritului, prietenia izvorăşte din raţiune, chiar dacă în evoluţia ei se extinde şi pătrunde în zona forţelor psihice ilogice. (Constantin Tsatsos)După părerea mea, prietenia este cea mai fragilă relaţie dintre indivizi.

Să vă explic! Prietenia este, dacă vreţi, asemeni unui glob de cristal ce trebuie păstrat în mîinile tuturor persoanelor care compun relaţia… Ca un obiect delicat, fără zgîrieturi, fără crăpături si, mai ales, fără bucăţi lipsă. Un întreg perfect, pe care cei implicaţi au obligaţia să-l păstreze nealterat şi pe care nu-l pot (sus)ţine decît  împreună, în acelaşi timp. Un lucru cu o greutate prea mare pentru a putea fi sprijinit doar de o singură persoană, astfel că, dacă numai unul dintre ei ar da drumul din mîini globului-prietenie, indiferent de motiv, mîinile celorlalţi ar fi insuficient de puternice pentru a-l ţine singure şi l-ar scăpa pe jos.

Iar ca orice obiect fragil, odată căzut, şansele ca acesta să rămînă întreg aproape că nu există: fie îşi ştirbeşte perfecţiunea în unele locuri, fie se sparge în mii de fragmente şi ar fi imposibil de reparat…

Pentru a păstra globul intact, e nevoie de încredere,  la fel cum, pentru a păstra o prietenie frumoasă, ai nevoie tot de încredere.

Şi aşa cum pe un glob de cristal lipit se văd urmele crăpăturilor, la fel şi o prietenie stricată, dacă se repară, va păstra vie amintirea momentelor cînd ceva a perturbat relaţia.

Nu-i aşa că v-am convins prietenia este tot atît de fragilă precum un glob de cristal?

Joy

Reclame

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. eumiealmeu spune:

  nu-mi place sa vad prietenia ca pe un glob de cristal. se poate sparge oricand. e drept ca am fost dezamagita crunt… de exemplu, o persoana careia i-am gasit loc de munca in capitala si care a venit aici si e fericita aici cand am avut nevoie de ea mi-a intors spatele, alta pe care am ajutat-o sa ajunga in Suedia nu mai vorbeste cu mine, ca s-a ajuns…, o alta isi permite sa faca remarci rauvoitoare la adresa persoanei mele pornind de la lucrurile intime pe care le cunoaste…. dar lucrul acesta ma face sa ma gandesc serios ca pentru celelalte este un glob de cristal prietenia, in vreme ce pentru mine e o stanca. ele pot s-o sparga oricand, eu nu-mi permit asta. pentru mine, prietenia e tot ce am mai de pret, dar din gesturile mele se cunoaste lucrul acesta, nu din ale celorlalti….

  Apreciază

  1. Joy spune:

   🙂 Parerea mea este ca aceste persoane pe care le-ai amintit nu pot fi numite prieteni/prietene.. Au fost doar niste oportunisti/oportuniste care au profitat de bunavointa ta… Si daca au ales sa se comporte asa dupa ce tu le-ai ajutat neconditionat, este doar pierderea lor… Mai bine ca ai scapat de ei/ele! Prietenia trebuie sa fie reciproca si sa se bazeze pe incredere si pe respect, indiferent daca o comparam cu un obiect fragil, sau cu ceva de neclintit, precum o stinca…

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.