Simbolurile gradelor zodiacale (I)

Încă din antichitate, astrologii au căutat să dea semnificaţii diferite zilelor anului, după corespondenţa lor cu gradul zodiacal. Zodiacul are 360 de grade. Faţă de cele 365 de zile ale anului, această împărţire este binevenită, fiindcă se pretează la o viziune în care fiecare zi poate primi o altă semnificaţie. Dar asta numai din punctul de vedere al minţii, fiindcă, de fapt, aceste cifre şi diviziuni au semnificaţii mai profunde.

Zodiacul Thebaic

Calendarul Thebaic, considerat de origine egipteană, este frecvent întîlnit în diverse almanahuri de-a lungul secolelor şi a fost publicat şi de marele literat român George Calinescu în “Oglinda Constelată”, o carte a sa mai puţin cunoscută.

În Calendarul Thebaic, fiecare zi a anului este descrisă prin cîteva calităţi, atribuite celor născuţi la data respectivă, în oricare an. Trebuie spus că, astrologic vorbind, este vorba de o aproximaţie, fiindcă în astrologie nu data contează, ci poziţia Soarelui pe zodiac. De exemplu, la 20 august,  Soarele se poate găsi în alt grad de la un an la altul, chiar dacă este vorba de grade vecine, în timp ce Zodiacul Thebaic, cu cele 360 de poziţii distincte ale sale, este în mod evident o interpretare a gradelor zodiacale şi nu a zilelor anului.

Zodiacul Thebaic este un fel de stramoş al seturilor de simboluri moderne, fiind o formă veche de interpretare sumară a celor 360 de grade ale zodiacului, prin care ele au fost încărcate cu semnificaţie pentru uzul celor care studiau sau consultau astrologia. Se pare că exista şi o alta versiune de Simboluri Thebaice în stilul imaginilor din celelalte seturi de simboluri.

Simbolurile Chandra

Aceste simboluri de tradiţie hindusa, deci probabil foarte vechi, au fost publicate pentru prima oară în occident în 1984, de catre ocultistul John Sandbach, şi apoi au fost reluate, cu interpretari suplimentare, de către Ellias Lonsdale. Întrucat Chandra este un cuvînt referitor la Lună, este posibil ca ele să funcţioneze mai bine pentru studiul poziţiei Lunii sau în studiul aspectelor altor planete cu Luna.

Simbolurile Charubel

Probabil o anumită întîietate a ultimelor secole ar trebui acordată lui Charubel (1826-1908), pe numele lui real John Thomas, un galez care a fost deopotrivă clarvăzător, ocultist şi vindecător. În tinereţe a pornit pe calea preoţiei, dar cînd a fost silit să aleagă între viaţa religioasă şi abilităţile sale psihice, a ales psihismul. A fondat o organizaţie ocultă, pe care apoi a desfiinţat-o tot el. A publicat cărţi şi a scris în periodice, la vremea sa fiind destul de cunoscut în lumea astrologilor. Setul său de simboluri ale gradelor, rezultat al propriilor sale viziuni, a fost publicat iniţial la 1893, în “Astrologer’s Magazine” al lui Alan Leo. Revista Astrele publica în serial Simbolurile Charubel, în romaneşte, cu începere din numarul 49. (Sursă: astrodex.ro)

Citeşte şi:

Simbolurile gradelor zodiacale (II)

Joy

Publicitate

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.