Ţara în care bate Vîntu

O radiografie a României după 1989

JOCURILE PIRAMIDALE

romania-raport

  1. Bancorex a fost o bancă românească, înființată în 1968 sub denumirea de „Banca Română de Comerț Exterior” (BRCE) și lichidată în 1999. Pînă să fie trecută pe linie moartă, Bancorex a avut șase președinți: Vasile Voloseniuc, Dan Pascariu, Răzvan Temeșan (1992-1997), Florin Ionescu (1997-1998),Vlad Soare și Nicolae Dănilă. După 1990, mii de muncitori care lucraseră în străinătate înainte de 1989 au încercat să-și retragă banii din conturile Bancorex, dar au constatat că nu mai exista niciun cent în conturi. Mai mult, nici actele contabile din Bancorex nu mai arătau exact ce sume aveau oamenii în conturi. Pierderile Bancorex, din cauza creditelor nerambursate sau ilegale, s-au ridicat la suma de 1,8 miliarde de dolari.
  2.  Caritas a fost un joc de tip piramidal care a funcționat în România între aprilie 1992 și august 1994. A atras milioane de deponenți din toată țara, care au investit mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi (între 1 și 5 miliarde de dolari americani) înainte de a da faliment, în 14 august 1994. La data declarării falimentului, Caritas avea datorii de 450 milioane de dolari americani. Compania Caritas a fost fondată de către Ioan Stoica în aprilie 1992, în Brașov, sub forma unei societăți cu răspundere limitată, cu un capital de numai 100.000 de lei (500 USD la acea vreme). Caritas s-a mutat în Cluj-Napoca două luni mai târziu. Depozitele erau inițial mici (2.000–10.000 lei), dar mai tîrziu depozitul minim a crescut la 20.000 de lei, iar cel maxim a fost majorat până la 160.000 de lei. Nu se cunoaște nici pînă acum (oficial) motivul pentru care autoritățile au permis acest joc piramidal și către ce destinații s-au îndreptat banii depunătorilor. Contabilitatea firmei era mai mult decât neglijentă, iar procesele între deponenți și Caritas continuă și astăzi.
  3. Între 1992-1994, Gheorghe Popilean, fost candidat din partea Partidului Republican Creștin la alegerile prezidențiale din 1992 din România, a operat o schemă de investiții financiare tip piramidă – Mondoprosper (S.C. Mondoprosper S.R.L.), promițând depunătorilor dobînzi peste cele practicate pe piață. A fost condamnat la patru ani închisoare. Prin Mondoprosper a început strîngerea de fonduri de bani de la persoane particulare și firme, cu promisiunea unei dobînzi lunare de 10% (210% pe an). În vara anului 1993, și-a mutat reședința la Budapesta, unde a înființat o altă societate comercială cu răspundere limitată: „Gy and GyP Kft.”, în care deținea un procent de afaceri de 90% (restul de 10% era deținut de o persoană particulară neimplicată în afaceri). Tot de aici, în același an, a trimis o scrisoare președintelui Ion Iliescu, în care se declara dispus să salveze schema Caritas, menționînd că prăbușirea schemei și scandalul financiar care ar urma ar periclita însăși existența statului român. La Budapesta a făcut pași pentru organizarea de scheme similare în Bulgaria, Grecia și Thailanda, și, invocând persecuția sa politică în România, a trimis o scrisoare prin care cerea audiență de la președintele Uniunii Europene. La 4 februarie 1994, Garda Financiară a descins la sediul Mondoprosper, de unde a confiscat banii firmei, din care valută convertibilă în valoare de aproape trei milioane dolari. În faţa sediului erau deja adunate 150 de persoane îngrijorate că nu-și vor mai recupera banii depuși.

    Sursa foto: Curentul
    Sursa foto: Curentul
  4. SAFI Invest S.A. a fost societatea de administrare a Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA). Fondul a fost înființat în 1993 și a scos la vînzare certificate de investitor, pe care oamenii s-au grăbit să le cumpere, fiind tentați de faptul că li se promitea o creștere de 40% pe lună a sumei investite, în timp ce băncile acordau o dobândă de doar 5-7%. Deși, scriptic, a înregistrat evoluții și rezultate spectaculoase în primii ani de funcționare, în anul 1996 Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri s-a confruntat cu probleme foarte grave, determinate în principal de politicile de investiție neadecvate și de insuficienta reglementare a pieței de capital, probleme ce au culminat cu suspendarea răscumpărărilor titlurilor.  Scandalul SAFI, în care erau implicați mai mulți lideri ai PNL (Viorel Cataramă, George Danielescu, Radu Cojocaru, Dan Constantinescu) a izbucnit în primăvara anului 1996, cu puțin înainte de alegerile locale.
  5. Fondul Naţional de Investiţii (FNI) a fost înfiinţat în 1996 de SOV Invest, la puţin timp după scandalul Caritas. FNI a atras un număr mare de investitori prin dobînzile mari practicate la depozite, acestea depășind de 3-4 ori media dobînzilor bancare, cît și prin contractul semnat de CEC, de garantare a investiţiilor făcute la Fond. Prin contractul semnat de Camenco Petrovici, director CEC la acel moment, cu SOV Invest (firma care administra FNI), CEC se angaja ca, în cazul falimentului Fondului Naţional de Investiţii, să despăgubească investitorii acestuia cu suma depusă iniţial, acest gir dat de către o instituţie bancară a statului reușind să atragă un număr mare de persoane să-și plaseze banii la FNI. La data prăbușirii FNI, 24 mai 2000, existau aproximativ 318.000 de investitori, dintre care aproape o treime plasîndu-și investiţiile in ultimele 12 luni de existenţa a Fondului.

PRIVATIZĂRILE

2426987a_img
Sursa Foto: România Liberă

Peste 1200 de mari întreprinderi au fost privatizate după 1990. Acestea au fost vîndute în ciuda avertizărilor venite din partea organelor abilitate în securitatea naţională. În 21 de ani de capitalism sub conducere neo-comunistă România a pierdut toată capacitatea de producţie şi tot controlul asupra zăcămintelor. Ţara noastră a acumulat în tot acest timp datorii de peste 150 de miliarde de euro.

http://www.m.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/privatizarea-neagra-a-romaniei

FRAUDELE CU BANI EUROPENI

Conducem detaşat într-un sumbru clasament al fraudelor cu fonduri europene. Dacă la absorbţie ne clasăm pe ultimul loc, iată că şi acele puţine fonduri atrase stau sub semnul suspiciunii. Concluzia se regăseşte într-un raport al Oficiului European Anti-Fraudă.

http://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/reports/communities-reports/index_en.htm %C2%A0

http://m.rfi.ro/articol/stiri/economie/romania-fruntasa-numarul-anchete-privind-fraudele-fonduri-europene

ÎMPRUMUTURILE LUATE DUPĂ 2009 DE LA FMI, UE, BANCA MONDIALĂ ŞI BERD

În 2009, România a convenit asupra unui pachet de finanţare externă de la FMI, UE, Banca Mondială şi BERD în sumă de 19,95 mld. Euro (Romania imprumuta 19,95 mld. euro de la FMI, UE, Banca Mondiala si BERD). În prezent, România are în derulare un acord stand-by de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,5 miliarde euro, care va expira în aprilie 20013. Acordul cu FMI este completat de unele similare încheiate cu Comisia Europeană şi Banca Mondială. La sfîrşitul lunii octombrie, anul acesta, România s-a împrumutat de pe pieţele externe printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro, cu scadenţa la şapte ani, în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu un randament de aproximativ 5%.

La începutul anului 2012, datoria pe cap de românaş era de aproape 5000 de euro. Cu toate asigurările date de către şeful statului şi de către guvernatorul BNR că România avea nevoie de aceste împrumuturi, există numeroase voci care afirmă că acordul cu FMI este doar o făcătură. Sînt indicii că acordul de împrumut cu o serie de instituţii internaţionale sub monitorizarea FMI este o comandă externă. Precisă şi fără echivoc! O explicaţie găsiţi în următorul material: Adevarul Ascuns!: Acordul cu FMI o facatura ?

Joy

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.