Cum funcţionează economia românească

on

După ’89 încoace, economia României a ajuns să fie la fel de vie precum dinozaurii. Aceasta mai poate fi întîlnită  doar în cîteva ocazii rare şi numai sub formă abstractă. În formă concretă, aplicată, a dispărut de mult timp din peisaj şi nici nu dă semne că ar reveni prea curînd pe plaiurile mioritice.

evolutia-romaniei-in-20-de-ani
Sursa foto: sorinplaton.wordpress.com

Aşadar, azi o mai întîlnim doar ca definiţie prin manualele şcolare, în bagajul de cuvinte (modest, ce-i drept) al politicienilor prin campaniile electorale, sau în talcioc, la Dragonul Roşu, unde se vinde cu „ţinţizeţi” de lei, angro.

Cea mai mişto explicaţie a economiei româneşti de azi a oferit-o Mircea Coşea şi, pe principiul „văzut, plăcut, dat mai departe”, o postez şi eu la mine pe blog. Lectură plăcută!

Cică domnul prim ministru plecase să taie panglica la cîţiva kilometri de autostradă. Uitîndu-se pe geamul maşinii, vede la marginea drumului doi amărîţi care frămîntau chirpici cu  picioarele goale. Intrigat de ceea ce vede, domnul prim ministru opreşte maşina şi îi întreabă pe cei doi:
– Măi, oameni buni, nu vă este ruşine dă faceţi nenorocirea asta de chirpici, într-o ţară membră a Uniunii Europene, care tocmai a reuşit, sub îndrumarea FMI, să se macrostabilizeze? Ce-i înapoierea asta? Ce faceţi cu amestecul ăsta oribil de bălegar, paie şi noroi?
– Domnule prim ministru, răspunde unul dintre indivizi, nu-l facem pentru noi. Îl exportăm în Federaţia Rusă.
– Îl exportaţi în Rusia?!! Extraordinar! Ce luaţi pe el?
– Ştiţi, ruşii nu prea au rezervă valutară, aşa că ne plătesc în natură. Ne dau o mie de AK-47 pe tona de chirpici.
– Sînteţi nebuni?! Introduceţi ilegal armament în ţară!
– Nuuu! Nu intră neam de AK-47 în România. Le reexportăm imediat în Iran.
– În Iran?! La teroriştii ăia? Ce luaţi de la ei?
– Petrol, domnule prim ministru. Pentru fiecare AK-47, cîte o tonă de petrol, dar să ştiţi că nu îl aducem ilegal în ţară. Din Iran, pleacă direct în Japonia, că ăia, or fi ei deştepţi, dar n-au petrol.
– Ce luaţi din Japonia, ce vă dau pe petrol?
– Ehh! Nişte rahaturi de microcipuri, de încap o mie într-un portofel, dar le vindem americanilor, că au nevoie de fleacurile astea, ca să facă nişte rachete. Să ştiţi că plătesc bine. Pentru fiecare flecuşteţ din ăla, ne dau zece mii de dolari.
– Zece mii de dolari?!! Şi ce faceţi cu ei?
– Păi acum devine complicat, că trebuie să schimbăm la bancă dolarii pe euro.
– De ce?
– Pentru că bulgarii nu vor decît euro.
– Dar ce treabă aveţi voi cu bulgarii?
– Păi, domnule prim ministru, noi, cu tranziţia şi cu austeritatea, am sărăcit de tot. Nu mai avem animale. Cum să facem chirpici, dacă nu importăm bălegar de la bulgari?!

Joy

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Tudor spune:

  Asta ar fi ideal, ca romanul sa poata face macar atat. Asta ar insemna rulaj, relatii cu alte state si nu in ultimul rand, ceea ce-i lipseste romanului cu desavarsire, o idee de afaceri.
  Sincer, nu m-ar mira daca cineva ar cauta acum pe google „export chirpic federatia rusa”. Atat putem, atat primim 🙂 Cum nu primim nimic, e clar cat putem.

  Apreciază

 2. agro24 spune:

  Sa traim bine! (slogan electoral Basescu), cum poti traii bine cand agricultura e la pamant? Am ajuns la concluzia ca traim ca sa traiasca ei bine, traim ca trebuie sa platim taxe, nu ma intelege gresit, sunt mandra ca platesc taxe, dar eram la fel de mandra si pentru jumatate din suma.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.