Impresii. Două la număr

cate-n-luna-si-in-stele-cu-ion-caramitru-si-horatiu-malaelePrima impresie este despre şi dinspre teatru, şi sună cam aşa:

Sînt actori care atunci cînd interpretează un rol, indiferent în ce piesă ar juca, au darul de a ridica pînă şi kitsch-ul la rang de artă. Şi care fac din banalul cotidian o poveste cu mii şi mii de nuanţe. Şi sînt actori care mai bine n-ar juca. Fiindcă locul lor nu e pe scenă, oricît şi-ar dori.

Din prima categorie fac parte Horaţiu Mălăele şi Ion Caramitru. Cei doi au deschis aseară noul sezon al Întîlnirilor de la TNB, cu un spectacol ce nu (prea) mai are nevoie de nicio prezentare:„Caramitru-Mălăele, cîte-n lună și în stele”. Violoncelistul Adrian Naidin i-a acompaniat, cînd discret, cînd în forţă, pe parcursul celor două ore de taifas.

„Nu pot fi ce-am fost si nu sînt ce voi fi… Întîlnirea cu cei doi mari actori ai teatrului românesc este, pentru mine, o binecuvîntare. Caramitru recitînd răscolitor, iar Mălăele interpretînd genial alte texte şi poezii. Eu culeg lacrimile şi rîsetele lor şi le trec prin filtrul sufletului meu, transformîndu-le în sunete, în muzică. Rîsul-plînsul, două ipostaze ale neamului romanesc.” (Adrian Naidin, violoncelist)
IMG_1622

Pentru că nu mă pricep să scriu recenzii de teatru, tot ce vă pot spune e că, dacă nu aţi apucat să-l vedeţi pînă acum, spectacolul se va juca şi pe pe 1 aprilie, mergeţi de vă luaţi bilet. Şi nu, nu e o păcăleală! Şi da, merită văzut!

*

*       *

A doua impresie e ceva mai veche, s-a petrecut săptămîna trecută şi are legătură tot cu Oamenii frumoşi.

În pasajul ce leagă staţiile de metrou Unirii 1 şi 2, pereţii au căpătat… valoare. Este vorba de campania „Români frumoşi, un proiect susţinut de MemoPlus” ce îşi propune să promoveze oamenii cu adevărat valoroşi ce au avut realizări în domenii ca medicina, istoria, teatrul, literatura şi arta. Printre cele 28 de personalităţi imortalizate în pozele aflate de-a lungul culoarului se numară Dumitru Prunariu, Dan Mircea Enescu, Oana Pellea, Solomon Marcus şi Victor Rebengiuc. IMG_1634

„Ideea proiectului a fost aceea de a concepe o imagine care să comunice cît mai multe despre un om, dar care să aibă, în acelaşi timp, un impact vizual. În sensul în care m-am gîndit la început, neştiind că se va putea ajunge atît de departe cu proiectul, am vrut să creez o imagine care să trezească reacţii pe stradă sau în orice alt loc în care ar fi văzută. Să aibă impactul vizual al unei reclame, obiectivul fiind unul social-cultural.”  (Matei Buta, fotograf, iniţiatorul proiectului)

Joy

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.