Complicaţii care nu-s!

on

Life-is-really-simple-but-we-insist-on-making-it-complicated-Confucius-quoteCîndva, un om mult prea comod, prea plictisit sau prea iubitor de timp liber, a scornit, într-un moment de fătare a minţii lui, un cuvînt: COMPLICAT.

Acest cuvînt a devenit destul de repede frecventabil în rîndul norodului, care-l foloseşte ori de cîte ori nu are chef să facă ceva, sau doar pentru a-şi masca neputinţa.

De exemplu, atunci cînd rogi pe cineva să-ţi facă un favor, iar respectiva persoană nu vrea să te ajute, dar nici nu vrea să te refuze direct, primeşti următorul răspuns: „Măi, e complicat ce-mi ceri…”. În realitate, persoanei căreia i te-ai adresat i se cam rupe de tine şi nu ştie cum să ţi-o spună mai diplomat. Că doar nu ţi-o zice în faţă: „Ia fă tu paşi pe covoraş, că numai de tine nu-mi arde acum…”.

Sau, într-o relaţie amoroasă, cînd una dintre părţi şi-ar dori ceva mai mult de la partener/ă (cum ar fi un inel pe degeţel), iar partenerul/a şi-ar dori să mai copilărească puţin, se aude foarte des replica asta: „Hai, măi iubi, ştii că acum nu se poate, viaţa mea e aşa complicată în momentul ăsta, mai ai răbdare…”. Mesajul însă nu e tocmai ăsta, ci se citeşte simplu aşa: „Hai, măi iubi, că pe tine am timp să te fut tot restul vieţii, acum e păcat să ratez nişte ocazii…”.

Dar, cel mai adesea, acest cuvînt este folosit la locul de muncă. Dacă ai ghinionul să lucrezi într-o echipă în care s-au strecurat şi membri recrutaţi din rîndul P.C.R (Pile.Cunoştinţe.Relaţii), al căror potenţial atinge apogeul numai cînd e menta în floare, complicatul devine un fel de laitmotiv. Chiar dacă sarcina primită de „mentolat”  e la fel de simplă ca mersul la budă atunci cînd simţi că te taie, pentru el este, evident, extrem de/incredibil de/foarte complicată. Şi ţine să articuleze treaba asta într-un mod cît mai bombastic, doar-doar va impresiona şi va fi crezut: „Situaţia este foarte complicată şi necesită o abordare aparte, prin prisma faptului că…” . Aiurea!  Treaba lui e foarte simplă, însă fie el este puţin retard şi nu ştie cum se face, fie ştie, dar nu are chef şi s-a gîndit să o paseze.

În fine!

Veţi spune, sînt sigură!, că pe lumea asta sînt şi lucruri complicate. Iar eu o să vă contrazic: pe lumea asta nu este nimic complicat, sînt doar probleme ce se pot rezolva şi probleme ce nu se pot rezolva. Şi o să vă dau un exemplu:

În şcoala primară, cînd eşti obligat să bagi la cap tot felul de materii, pe măsură ce anii trec, constaţi că unele încep să devină foarte grele, iar pe altele le înţelegi mai uşor. Pentru mine, ora de română era floare la ureche, în schimb nu am reuşit niciodată să înţeleg geometria sau gramatica limbii engleze. Asta nu înseamnă că cele două sînt complicate. Aveam colegi care erau foarte buni la matematică şi care reuşeau să rezolve foarte uşor o problemă cu grad de dificultate ridicat, dar pentru care cititul unei cărţi reprezenta o corvoadă.

Deci, dacă eu i-aş fi spus colegului că matematica e complicată, probabil colegul m-ar fi privit ca pe o ciudăţenie şi mi-ar fi rîs în faţă. Probabil la fel aş fi reacţionat şi eu dacă mi-ar fi zis că e complicat să citeşti un roman cap-coadă.

În realitate, lucrurile sînt „simple” atunci cînd ştii să le faci şi „complicate” atunci cînd nu ştii să le faci. Sau, sînt simple cînd vrei să le faci şi complicate cînd nu vrei, că n-ai tu chef.

Aşa că, de fiecare dată cînd aud scuza asta, nu pot să nu mă întreb: oare nu cumva viaţa noastră nu s-a complicat în momentul în care s-a inventat cuvîntul complicat?

Hai, că nu-i aşa complicat!

Joy

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.