Ce-i ăla „curaj” şi de unde pot lua un kil?

on

Îţi mai aduci aminte cînd ai auzit prima dată cuvîntul ăsta: CURAJ?

equilibrium-7-art-27
Equilibrium (neladunato.com)

Pun pariu că a fost demult tare, în zorii copilăriei tale, pe vremea cînd părinţii sau bunicii tăi îţi citeau poveşti cu feţifrumoşi şi zmei, lupi şi scufiţe, babe rele şi fete cuminţi. Majoritatea poveştilor descriau (şi descriu şi azi) curajul ca fiind acea însuşire a personajului pozitiv care, la final, îl ajuta să elimine personajul negativ.

Niciodată, sau… mă rog, or fi existînd şi nişte excepţii pe care eu nu mi le amintesc acum, finalul nu se schimba, iar scenariul era cam acelaşi: curajosul personaj pozitiv bătea personajul negativ pînă cînd îl şi omora puţin (asta că ne tot întrebăm azi de ce televiziunile ne bagă pe gît mortăciuni în ştirile din prime-time: iote, d-aia, fiin’că sîntem învăţaţi de mici cu genul!).

Niciun scriitor nu a avut curajul (sic!) să-şi aducă personajele la masa negocierilor. Copiii ar fi învăţat, poate, că a fi curajos nu înseamnă neapărat să-ţi căsăpeşti duşmanul cu pietre sau să-i dai foc, şi nici să-l baţi pînă îl omori. Pentru o minte sănătoasă, curajul presupune mai întîi asumarea unui fapt, apoi găsirea unei căi de dialog cu celălalt şi, într-un final, ajungerea la un acord convenabil ambelor părţi.

Ce societate echilbrată am fi avut azi dacă celor mici li s-ar fi vorbit despre arta dialogului!

*

*       *

În urmă cu vreo doi-trei ani , printr-o întîmplare, am tradus cîteva fragmente/capitole dintr-o carte. Fragmentele erau, de fapt, un studiu despre deţinuţi (cu analiză centrată mai ales pe cei acuzaţi de crimă). Cum sînt ei, de fapt: oameni care ar fi putut deveni buni dacă ar fi avut o educaţie în acest sens (mulţi proveneau din case de copii sau din familii dezorganizate şi crescuseră fără a avea în jurul lor „modele” pozitive), sau oameni răi şi atît?

Joy

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.