Roşia Montană. Demisii la RATB. Referendum pe problema eutanasierii maidanezilor

occupy-conti-occupy-romania-rosia-montana-soros

Ştiţi cîţi locuitori are Roşia Montană? Dacă nu ştiţi, vă spun eu: aproximativ 4000. Printre ei, bătrîni şi copii. Forţa de muncă este, cred, de vreo mie de oameni.

Despre expolatarea cu cianuri de la Roşia Montana am scris AICI, şi AICI, şi AICI, şi AICI. Nu mai reiau.

Nu-s articole scrise în ultimele săptămîni, ci-s vechi de peste un an, doi. Iar problema exploatărilor cu cianuri în România este şi mai veche.

*

*      *

O „ştire-bombă”* a „explodat” la sfîrşitul săptămînii trecute:

EXCLUSIV EVZ. Cutremur la RATB. Șefii Regiei, „decapitați” de CA

Motivul pe care îl regăsim în articolul de mai sus (EVZ a dat primul ştirea, restul mass-media au preluat de la ei şi au mai adăugat, treptat, două puncte de vedere ale liderilor de sindicat, Ionescu şi Pietrariu) este că „mai marii Regiei de Transport București au fost luați în discuție de membrii CA-ului de la RATB pentru a fi „decapitați”, pe motiv că nu fac „nimic”.

Declinul RATB a început în anul 2010, odată cu schimbarea din funcţie a lui Gheorghe Aron şi înlocuirea sa cu Adrian Criţ. După Criţ, la conducerea companiei au urmat Viorel Popescu şi Adrian Câmpurean.dirratbNiciunul dintre cei trei nu au fost „recrutaţi” din interiorul Regiei. Fiecare şi-au adus oamenii lor, cu care „să lucreze”. Majoritatea celor aduşi au fost puşi pe posturi de conducere. Cei care lucrau de o viaţă în instituţie, brusc n-au mai fost buni. Deşi cei trei directori generali au fost destituiţi, oamenii lor au rămas în continuare pe funcţii.

Aron s-a angajat în RATB prin anii ’70, la început ca inginer, a parcurs etape (a fost  pe rînd inginer simplu, şef de autobază, director de exploatare), iar din 2004 pînă în 2010 a fost la conducerea Regiei (nu aşa cum se practică azi, cînd eşti pus pe funcţie de conducere, deşi nu ai avut niciodată legătură cu instituţia). Din 2010, a fost din nou director de exploatare. Este, după părerea mea, unul dintre ultimii mohicani în viaţă ai RATB.

Vă reamintesc că şi în iarna lui 2010, cînd Adrian Criţ era director general, Gh. Aron a fost suspendat din funcţie pentru scurt timp, dintr-un motiv absolut tîmpit: La primul îngheţ, tramvaiul 41 „a decapitat” doi directori.

Revenind la subiectul iniţial, vă mai spun doar atît: vineri, 30 august, membri CA au decis că din Regie vor pleca în total 240 de oameni. Şi, pun pariu, că nu vor fi cei mai recent angajaţi, cei veniţi cu Criţ, Popescu sau Câmpurean. Ci cei care, asemeni lui Aron, şi-au dedicat întreaga activitate profesională RATB.

Hotărârea Consiliului de Administraţie prevede disponibilizarea a 240 de persoane din rândul personalului de conducere şi de execuţie.

Modificări în conducerea RATB: Cine sunt noii directori ai Regiei (încă un articol nedocumentat!)

Nu am pomenit, deocamdată, nimic de jocurile politice şi de adevărata miză a schimbărilor din ultimiii trei ani. Însă, dacă dintre cei diponibilizaţi vor fi oameni fără nicio vină, muncitori cu vechime în Regie, victime ale intereselor de partid, o voi face. Şi abia atunci va fi cu adevărat „cutremur la RATB”. Iar înainte de alegerile din 2014,  e cam delicat să loveşti în alegătorul care nu are nicio vină şi căruia îi vei cere votul peste cîteva luni. Mai ales cînd eşti partid de stînga!

RATB are în jur de 11000 de angajaţi. Fiecare dintre aceştia au, la rîndul lor, familii, care depind de salariul celui angajat. Adunat, însumează peste 30-40 de mii de locuitori ai Capitalei. Iar cifra mea e modestă… Fiindcă sigur e vorba de mult mai mulţi!

*

*      *

Zilele trecute, un copil de cinci ani a fost ucis de cîini maidanezi. Toţi caută vinovatul/vinovaţii. ONG-urile care iau bani pe cap de patruped, să le adăpostească şi să le îngrijească, sînt neprihănite, factorii de decizie din administraţia publică – la fel. Maidanezii, ei singurii sînt de vină, fiindcă se înmulţesc necontrolat. Păi ce, ăştia-s de capu’ lor? N-au auzit de planificarea naşterilor şi de contracepţie?Picture1Pe modelul băsescului, primarul Sorin Oprescu a pişat ochii în faţa camerelor de luat vederi. Ba, mai mult, a găsit el şi o rezolvare: ieşiţi, băh, bucureşteni, la referendum. Să eutanasiem toţi cîinii comunitari!!! (Doamne, ce sentiment de deja vu am!!! Voi nu? Parcă ne-am întors în mandatul de primar al băsescului!!!)

Are şi bani pentru referendum, dom’ primar.

INCREDIBIL! Cât îi costă pe bucureşteni referendumul propus de Sorin Oprescu

Oare pe unde o fi găsit banii? Să fie vorba de partea aia de subvenţie pe care trebuia să o dea RATB şi pe care n-a dat-o, invocînd motive?

Oricîte vorbe s-ar mai spune, un lucru e cert: familiei îndurerate n-o să-i redea nimeni micuţul ucis!

Valentin (Vali) Anghel, tatăl copilului ucis, este inginer la RATB. Poate fi unul dintre cei 240!

*

*      *

Din păcate, mitingurile din ultima vreme sînt îndreptate împotriva efectelor, nu împotriva cauzei. Adevăratei cauze!

Cazul Arafat, cazul Roşia Montană, cazul cîinilor comunitari scăpaţi de sub control şi altele care vor mai apărea de acum încolo sînt, de fapt, consecinţe ale unei singure acţini: lipsa de responsabilitate, goana după putere şi dorinţa de îmbogăţire rapidă şi fără discernămînt a celor care au condus România timp de 24 de ani. A celor care au transformat ţara asta într-o colonie a Europei. A celor care au amanetat viitorul copiilor, dar care au tupeul să vă ceară voturi o dată la patru, respectiv cinci ani.

NU MAI CĂUTAŢI VINOVAŢI ACOLO UNDE NU SÎNT, FIINDCĂ EI AU FOST TOT TIMPUL ÎN FAŢA VOASTRĂ, MINŢINDU-VĂ SISTEMATIC, ÎNŞELÎNDU-VĂ AŞTEPTĂRILE, BĂTÎNDU-ŞI JOC DE VOI, NEPĂSÎNDU-LE DE VIITORUL VOSTRU ŞI AL COPIILOR VOŞTRI.

ÎN ROMÂNIA, AR TREBUI SĂ AIBĂ LOC UN SINGUR REFERENDUM, CU O SINGURĂ ÎNTREBARE:

SÎNTEŢI DE ACORD CU EUTANASIEREA CELOR CARE AU CONDUS DISTRUS ROMÂNIA ÎN ULTIMII 24 DE ANI?

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*Aşa se face jurnalismul azi, nu-i aşa? Pe vremea mea, nu foloseai cuvinte cu rezonanţă în titlu, dar găseai informaţie reală în cuprinsul articolului… Jurnaliştii adevăraţi făceau anchte şi solicitau puncte de vedere de la toate părţile implicate. Ştiau ce-i aia o sursă, căutau adevărul, nu senzaţionalul, ştiau ce-i insulta şi calomnia. Azi nu mai e aşa. S-au schimbat vremurile!

Joy

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.