Să fie decizia contribuabilului unde merg cei 2% din impozitul pe venituri ramas la stat. Se poate?

Majoritatea ştiţi (ăia care nu ştiţi, aflaţi acum) că persoanele fizice au posibilitatea să direcţioneze doi la sută (2%) din impozitul pe veniturile obţinute în anul anterior către o entitate nonprofit, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform art. 57 (4) – (6) şi art. 84 (2)-(4) din Codul Fiscal.2

În categoria entităţilor nonprofit se regăsesc asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare şi funcţionare, desfăşoară activităţi nonprofit, iar sumele primite din impozit să fie folosite în acest scop.

Procedura e relativ simplă: se completează un formular şi apoi se depune la fisc. Dacă o persoană alege să nu folosească această opţiune, suma respectivă rămîne să fie încasată şi gestionată de către stat.

Din păcate, nu toţi cei care realizează venituri (d-alea impozitate, nu la negru) ajung la fisc să depună un astfel de formular. Lipsa de timp reprezintă, de cele mai multe ori, scuză şi cauză. Şi, uneori, ignoranţa.

Aşa se face că statul, care îţi ia oricum o parte din venituri sub formă de impozit şi-l gestionează după cum pofteşte, rămîne şi cu cei 2%, pe care, de asemenea, îi gestionează după bunul plac.

Frumos şi corect ar fi ca măritul stat să le permită şi celor care n-au direcţionat acei bănişori să aleagă unde-i dă. Unii poate doresc să-i dea la Educaţie, alţii la Sănătate, Armată sau Agricultură etc.

Procedura ar fi simplă: la începutul anului, cînd angajatul completează declaraţia aceea către ANAF (cea cu persoanele aflate în întreţinere), să menţioneze şi treaba asta cu direcţionarea sumei (cu specificarea faptului că „doar în cazul în care, în anul respectiv, cei 2% au rămas în bugetul statului”).

Eu, de exemplu, aş dori ca banii mei, care nu-s chiar puţini, să meargă un an la Sănătate şi un an la Învăţămînt.

Hai că m-am făcut înţeleasă!

Ce combinaţii strică treaba asta unor băieţi şmecheri care fac jocurile pe bugetul ţărişorului la finele ficărui an, nu ştiu şi nici nu-mi pasă. Însă modificarea legii în sensul ăsta mi-ar lăsa impresia că, pe banii mei (vorba becalianului) ţine cineva cont şi de părerea mea. Măcar de 2%!

*

*       *

Ideea de mai sus mi-a venit citind un articol din Gândul: Ecaterina Andronescu susţine campania ŞCOALĂ NOUĂ: Din 2014 am putea să redirecţionăm 2% către şcoli

Potrivit articolului de mai sus, doamna Andronescu ” va susţine crearea cadrului legal pentru ca părinţii să poată redirecţiona 2% din impozitul pe venit către şcoli, în condiţiile în care sistemul de învăţământ este “cofinanţat” de părinţi în mod ilegal”.

Este, cred eu, o idee excelentă!

Pe acelaşi principiu, n-ar fi bine, dacă tot se ia în calcul modificarea legii în sensul ăsta, să extindem ideea şi către alte zone prost finanţate?

Joy

Reclame

2 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Popateapa spune:

    Nu cred sa fie ceva real. Uite ce se intampla cu TVA la noi si in Anglia.
    http://www.ziarulluiipu.ro/2013/09/22/tva-si-vta-la-noi-si-la-ei/

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.