Sistemul sanitar românesc, mai bolnav ca pacienţii

Vineri seara, puţin înainte de ora şase, Spitalul de Urgenţă Floreasca. Însoţesc pe cineva care are nevoie de o ecografie. Are programare. Analiza nu e gratuită, e contra cost, chiar dacă pacientul e asigurat şi are trimitere de la medicul de familie. În fine, asta nici nu prea mai miră pe nimeni, se ştie că în spitalele româneşti singura asigurare că mai scapi cu viaţă e propriul buzunar.

La uşa cabinetului, patru persoane. Ne lămurim repede că doar trei sînt pacienţi. Dintre cei trei, două femei trecute de şaizeci de ani şi un bărbat mai tînăr. Doamnele au programare, domnul (aveam să aflu acest amănunt după ce a plecat) nu are. Domnul intră primul, doamnele mai aşteaptă.

Aşteptăm şi noi. Pe uşile fiecărui cabinet, fix pe mijloc, este lipit un afiş:spPuţin mai tîrziu, un tip cam la 40 de primăveri îşi face apariţia, priveşte spre uşa cabinetului, apoi la cei care aşteaptă, se dă într-o parte, pune mîna pe telefon şi sună:

– Alo, doamna doctor, sînt x, am sosit, sînt în faţa uşii.

La circa zece minute după el, mai apar alţi doi bărbaţi. Sînt împreună. Vin, privesc la fraiereştenii de pe scaune, se dau după acelaşi colţ, iar unul dintre ei scoate telefonul şi sună la „duamna doctor”.

M-am lămurit: căcatul ăla de afiş (probabil pus acolo în urma unei decizii a comitetului director), unde scrie bolduit „să nu încercaţi sub nicio formă să influenţaţi decizia personalului medical în vederea obţinerii unui acces mai rapid”, e doar pentru naivii corecţi care au programare.

Persoana cu care eram a intrat ultima, după prietenii „duamnei doctor”, la „doar” o oră după ora programată. Şi-a plătit contravaloarea analizei. Canci chitanţă!

*

*          *

Alternativa la stat este privatul. Zilele trecute, în Evenimentul Zilei a apărut un articol: Sute De Bolnavi, Internați Fictiv În Spital Pentru Banii Statului.

Clinicile şi spitalele private care îşi rotunjesc veniturile inventând pacienţi şi reţete compensate, pentru care ridică bani frumoşi de la sistemul public de asigurări, au ajuns un fenomen în toate colţurile ţării. „Fără să furăm, nu am face profit din contractele cu asigurările”, este motivul invocat de şefii clinicilor care fac uz de fals şi îşi forţează şi angajaţii să meargă pe acelaşi drum, potrivit unor mărturii prezentate în campania EVZ „Medicul de Gardă”.

Nu comentez ştirea. Ce-ar mai fi de comentat?

În fond, ăia care trebuie să îndrepte cocoaşele sistemului sanitar românesc se tratează la Viena. Îi doare în pul@ de cetăţean!

Hai, pa! Aveţi grijă de voi!

Joy

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.