Sclavul băncilor, doar cu buletinul

Am văzut la teveu că, în ultima vreme, au reapărut reclamele la creditele de consum, alea doar cu buletinul. Ba, o bancă mai cultă-n cap, una cu un zîn obez şi insipid, are şi o replică de mare angajament, ceva de genul: „E timpul să te obişnuieşti din nou…”. Serios!?zanul_banca_transilvania

Cum criza asta economică, amplificată şi de împrumuturile iraţionale, excesive şi necontrolate „doar cu buletinul”, a fost acu’, hăt!, mult timp în urmă, tocmai pe la sfîrşitul anului 2009, e firesc astăzi, în 2013, să nu ne mai aducem aminte de consecinţele sale nefaste. Deci, aveţi grijă să nu vă expire buletinul taman la ghişeul băncii!

*

*       *

Băncile îşi au rolul lor, trebuie să existe, iar împrumuturile sînt fireşti cîtă vreme nu exagerezi. Atunci cînd vrei să faci o investiţie, de preferat una pe termen lung – cum ar fi, de exemplu, cumpărarea unei locuinţe – banca este cea mai potrivită soluţie. Mai ales că rata lunară la un împrumut ipotecar/imobiliar e mult mai mică decît o chirie. Dar acolo nu primeşti bănuţii „doar cu buletinul”! Curios, nu?

*

*       *

Tot la teveu şi tot la reclamele la bănci am văzut un nou tip de împrumut: ăla de refinanţare. Asta sună, într-un fel, ca o vînzare/cumpărare de sclavi: rămîi sclav, dar schimbi stăpînul!

Concret, cetăţeanul Ion are un împrumut cu dobîndă 45%, pe 20 de ani, la banca Cireşica (nicio legătură cu crîşma cu acelaşi nume, aşa mi-a venit să scriu!). Ion a plătit cinci ani şi mai are de plătit încă 15. Banca Căpşunica îi oferă o dobîndă de 44,9% pentru restul anilor cu condiţia să-şi mute creditul la ei. El, clientul Ion, de plătit, tot plăteşte, doar că acum îi mai rămîne şi de o măslină la sfîrşitul fiecărei luni. Clar, da?

Ce nu înţeleg eu este de ce banca Cireşica (şi toate băncile româneşti), aia care i-a dat lui Ion împrumutul cu dobîndă de 45% în urmă cu cinci ani, nu acceptă o renegociere a contractului o dată la doi-trei ani, astfel încît să nu-şi piardă clientul?

În fond, aşa cum există posibilitatea să-ţi renegociezi dobînda la depozite (de la o sumă în sus, ce-i drept, dar există), tot aşa ar fi „sănătos” să-ţi poţi renegocia şi dobînda la împrumut, mă gîndesc!

Joy

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.