Mai are România producători autohtoni sau totul se importă?

Nu ştiu cine este deputatul liberal Marin Anton şi nici ce realizări măreţe are la activ, fiindcă pînă la fumigena cu „supermarketurile să fie închise în week-end” n-am auzit de el. Este totuşi lăudabilă intenţia sa de a ajuta producătorul român!

Se inchid supermarketurile in weekend? Colegii initiatorului legii: E o tampenie populista!

Greşiţi domnilor „colegi” ai domnului deputat. Iniţiativa ar fi bună dacă n-ar fi contextul actual prost.

Fiindcă în pieţe găseşti la greu, la fel ca în supermarketuri, fructe din Turcia, Grecia şi alte ţări producătoare, legumele sînt şi astea aduse de la mama-supărării, de carne şi lactate nu mai vorbesc, iar produsele autohtone se mai găsesc ori pe la marginea pieţelor, unde cîteva ţărănci bătrîne şi amărîte le vînd cu frica în sîn să nu le ridice garda, ori prin tîrgurile eco/bio/tradiţionale la nişte preţuri de-ţi cad plombele.guvernul-face-curatenie-in-piete-la-tarabe-vor-fi-vandute-doar-legume-fructe-romanesti_size9

Eu sînt de acord să cumpăr din supermarketuri doar în cursul săptămînii şi din pieţe şapte zile din şapte cu condiţia să dispară din pieţe toţi bişniţarii şi să vîndă la tarabe numai producătorii autohtoni. Şi să găsesc pe tarabe doar marfă românească. A nu se înţelege că vreau banane româneşti! Vorbesc de morcovi, de exemplu, ăia de un metru bucata şi care sînt, majoritatea, de provenienţă străineză. Sau de usturoiul din import, pe care îl pui în mîncare şi se face turcoaz. Genul ăsta de produse să nu se mai vîndă în pieţe!

Şi să dispară ţigănimea ciorditoare, aia care vinde ce ia cu japca de la ţăranul amărît sau ce adună de pe la gunoaiele hipermarketurilor. Şi să dispară şi ăia care pun monopol pe tarabe şi care vînd legume şi fructe aduse din angrouri.

A, şi încă ceva: supermarketurile care pun la vînzare produse româneşti (cumpărate en-gros direct de la producătorii care au ferme sau sere, de exemplu,  şi care nu au magazine de desfacere a mărfii) să plătească un TVA mai mic la genul ăsta de produse, comparativ cu cel perceput marfii din import. În felul ăsta marfa românească n-ar mai avea preţul final aşa de mare.

Doar un sfert din fructele si legumele din magazine provin din Romania – studiu

Hai, că se poate!

Joy

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.