O lecţie simplă de profitabilitate de la China: cum să faci bani din nimic!

Ştirea că o companie străină va construi un cartier de blocuri la Craiova a trecut aproape necomentată prin jurnalele autohtone. A trecut necomentată şi prin emisiunile cu profil economic, unde mă aşteptam măcar la o reacţie, ceva. Prezentată, da, comentată nu!

byjVpjX2miPZFx0ZPentru presă nu prezintă interes decît faptul că un metru pătrat construit va costa 400 de euro, în condiţiile în care preţul mediu al unei locuinţe nou construite variază între 700 şi 1200 de euro/m2, în funcţie de zona unde se construieşte. Sau că, wow!, e primul cartier de locuinţe construit la Craiova după Revoluţie. Asta arată mai degrabă impotenţa economiei româneşti, dacă vreţi.

Informaţia a apărut anul trecut, prin septembrie, şi reluată ieri. Povestea sună cam aşa:

O companie din China (dacă nu China, atunci cine?) ia cu împrumut nişte bănuţi de la o bancă, tot din China, pentru un proiect imobiliar, şi anume construcţia unor blocuri de locuinţe. Terenul pe care se va construi este al statului român, mai precis al primăriei oraşului, iar chinezii nu l-au cumpărat, ci l-au luat frumuşel ÎN CONCESIUNE, pe o perioadă de 49 de ani. Blocurile vor fi ridicate cu forţă de muncă din România. Practic, aportul companiei chineze este minim, spre deloc: din bani împrumutaţi, vor suporta costurile materialelor şi pe cel al forţei de muncă. Asta într-o primă fază, pînă încep să facă ceva profit, apoi vor reinvesti profitul şi tot aşa.

Chinezii vor construi 35 de blocuri cu 10 etaje şi penthouse în formă de pagodă la Craiova. Cât costă un apartament

Am şi eu două întrebări (dăcît):

1. De ce nu au făcut românii treaba asta? Tot cu bani împrumutaţi, Primăria Craiovei ar fi putut să se ocupe singură de proiect, iar banii ar fi rămas în ţară. Orice primărie, de altfel, ar putea face lucrul ăsta.

2. Sună bine „400 euro/m2”, dar sună foarteeeee a ţeapă (că doar statul român, de la FNI încoace, a tot fost părtaş la ţepe). Cei care cumpără trebuie să înţeleagă un lucru: preţul este mai mic fiindcă se cumpără doar construcţia propriu-zisă, nu şi terenul de sub construcţie. Ce se va întîmpla cu terenul după ce va expira perioada de concesiune?

Totuşi, nu poţi să nu admiri China. Reuşesc să facă bani din nimic. La genul ăsta de gîndire mi-e greu să cred că nu au ajuns deja prima putere economică a lumii!

Joy

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.