De la Roşia Montană la exploatarea cu cianuri băimăreană!

on

Vă mai amintiţi de accidentul minier din anul 2000, de la Baia Mare?

Dacă răspunsul este negativ, vă reamintesc că a fost vorba despre o scurgere de cianură chiar lîngă Baia Mare. Accidentul s-a produs la societatea Aurul S.A., un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration și al Guvernului Român. Compania susținea că are capacitatea necesară pentru a curăța un reziduu toxic minier numit tailing, care, sub formă de praf, începuse să fie împrăștiat de vînt. Promițând că va curăța aceste reziduuri și că va continua exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor, compania a ales să-și depoziteze noile reziduuri într-un lac de baraj, în apropiere de Bozînta Mare.

Din nefericire, în noaptea de 30 ianuarie 2000, barajul a cedat, deversînd 100.000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (aproximativ 100 de tone de cianuri). Acestea s-au împraștiat peste cîmpuri și în sistemul hidrografic local. Cianura deversată a afectat, la acea vreme, rîurile Săsar, Lăpuș, Someș, Tisa și Dunărea, înainte de a ajunge la Marea Neagră. Apele poluate, în special Tisa și Dunărea, au provocat moartea unei mari cantități de pește în Ungaria și în Iugoslavia. Potrivit unor specialişti, accidentul a fost unul dintre marile dezastre ecologice din Europa, de după Cernobîl. Esmeralda Exploration a dat vina exclusiv pe căderile importante de zăpadă din zonă.

Cinci săptamîni mai tîrziu, o altă scurgere, de astă dată cu metale grele, a lovit regiunea. Un dig a cedat în Baia Borșa și 20.000 de metri cubi de apă contaminată cu zinc, plumb și cupru s-au deversat în Tisa. La doar un an dupa eveniment, o altă scurgere de cianuri s-a produs, în mod deliberat, în România, în rîul Siret.

Potrivit altor surse însă, „accidentul” a fost doar un pretext pentru a-i pune pe fugă pe australieni şi pentru a face loc altor investitori.

Cianura ruseasca, la fel de dulce ca propaganda ungureasca. De la Rosia Montana la Rusia Montana prin filiera manastirilor ortodoxe. EXCLUSIV

Astăzi, românii ies în stradă şi se revoltă împotriva proiectului miner de la Roşia Montană şi a exploatării cu cianuri. Însă, cîţi români ştiu că, la umbra campaniei contra Roşia Montană, ruşii lui Putin vor exploata, tot cu cianură, aurul românesc de la Baia Mare?

Foştii proprietari australieni de la Esmeralda au părăsit, între timp, România cu buzunarele pline şi fără să plătească nicio despăgubire. Fabrica de la Baia Mare, care întrerupsese producţia de aur, se numeşte astăzi Romaltyn Mining şi se află, din 2008, în proprietatea firmei Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia.

În spatele afacerii de la Roşia Montană stă, se pare, o altă miză. Potrivit lui Stephanie Roth, care citează surse precum The Jamestown Foundation şi Eurasia Daily Monitor, autorităţile române se pregătesc să permită exploatarea aurului cu ajutorul cianurilor în cazul ruşilor care deţin fabrica din Baia Mare, în timp ce tergiversează avizarea proiectului minier de la Roşia Montană, deţinut de canadieni şi americani.

Vezi detalii aici: Goana după aur împarte mafia maramureşană

În noiembrie 2010, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale i-a acordat companiei Romaltyn patru licenţe de exploatare a “produsului rezidual minier”. Conform acestora, Romaltyn poate exploata sterilul din iazurile de decantare de la Flotaţia Centrală, Meda, Aurul Săsar şi de la Uzina de Preparare. Din cele patru “depozite de aur”, cel mai interesant concentrat piritos se află la halda de steril de la Flotaţia Centrală (situată între Baia Mare şi orăşelul Baia Sprie). Acesta este, susţin unele surse, de cîteva ori mai bogat în aur decît o spun cifrele date publicităţii.

Citiţi mai multe aici: La umbra campaniei contra Rosia Montana, rusii lui Putin exploateaza pe tacute, tot cu cianura, aurul romanesc de la Baia Mare

Trist este faptul că, în 25 iulie 2010, cînd băimărenilor li s-a oferit posibilitatea să se pronunţe, în cadrul unui referendum, dacă sînt sau nu de acord cu proiectul prezentat mai sus,  doar 12,67% dintre localnicii cu drept de vot s-au prezentat la urne, restul uitînd probabil accidentul ce avusese loc cu doar 10 ani în urmă.

Aşa că, eu zic să nu vă mai mire dacă astăzi auziţi că „localnicii de la Roşia Montană vor doar să muncească”!

Citeşte şi:

Documentar cutremurător despre consecinţele exploatărilor mininiere din Honduras şi Guatemala, proiecte similare cu cel de la Roşia Montană

Uite de ce ieşim în stradă pentru Roşia Montană!

Secrete din “Afacerea Roşia Montană”!

Joy

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.